بررسی اثر بازدارنده خوردگی هیبریدی آلی برگ درخت کنار و سولفات روی بر فولاد کم کربن در محیط نمکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 13، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-13-47_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شهریاری

دکتری رشته مهندسی مواد، گروه مهندسی مواد، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

خلیل الله قیصری

دانشیار، گروه مهندسی مواد، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

چکیدهمقدمه: هدف از این مطالعه ارزیابی ویژگی­های جذبی و خواص بازدارند­گی عصاره برگ­ درخت کنار (ZSC)[۱] و سولفات روی (ZnSO۴) و همچنین سنتز یک بازدارنده خوردگی جدید براساس ZSC/ZnSO۴ به منظور بازدارنده­ای جهت افزایش خواص حفاظت از خوردگی فولاد کم کربن در محلول ۵/۳ درصد وزنی سدیم­کلرید می­باشد.روش­: در این تحقیق، عصاره استخراجی از ZSC به محلول آب در ZnSO۴ اضافه شد و توسط همزن مغناطیسی[۲] به مدت زمان ۴۸ ساعت مخلوط شد تا بازدارنده چندتایی تهیه گردد. مورفولوژی و شیمی بازدارنده چندگانه سنتز شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و آنالیز وزن سنجی حرارتی (TGA) مورد بررسی قرار گرفت. اثر ضد خوردگی و بازدارنده­گی بازدارنده سنتز شده در کنترل خوردگی فولاد کربنی توسط آزمون­های طیف­سنجی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS)، پلاریزاسیون پتانسیودینامیک و آنالیز میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدان مجهز به طیف­سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (FE-SEM/EDS) مورد مطالعه قرار گرفت.یافته­ها: نتایج ریزساختاری و آنالیز TGA نشان داد که بازدارنده ترکیبی ZSC/ZnSO۴ به طور موفقیت آمیزی با اشتراک گذاشته شدن جفت الکترون­های آزاد اتم­های هترو O، N و H[۳] موجود در ساختار ترکیبات آلی ZSC با اوربیتال­های خالی کاتیون Zn+۲ تشکیل شده است. نتایج حاصل از آزمون­های EIS و پلاریزاسیون نشان دادند که نمونه فولادی در محلول حاوی ترکیب هیبریدی ZSC/ZnSO۴ دارای مقاومت به خوردگی بالایی بوده است.  نتیجه­گیری: کاهش نرخ خوردگی فولاد در محلول سدیم­کلرید حاوی ZSC/ZnSO۴ نشان از اثر هم­افزایی بین ZSC و Zn+۲ بوده است که سبب کاهش واکنش­های کاتدی و آندی در سطح فولاد شده و همچنین چنگ­زدگی و جذب مولکول­های ZSC با سطح فولاد و کاتیون­های Zn+۲ و Fe+۲ که سبب رسوب فیلم­های محافظ در مکان­های آندی و همچنین رسوب  هیدروکسید روی در مکان­های کاتدی خواهد شد.

کلیدواژه ها

برگ درخت کنار, بازدارنده هیبریدی ZSC/ZnSO۴, ممانعت از خوردگی, EIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.