پوشش دهی الکتروشیمیایی کلسیم فسفات بر روی زیرلایه کامپوزیتی Ti-۱۰ Mo-X (TiC & TiB۲) تهیه شده به روش تف جوشی قوس پلاسما

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-13-48_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نقدی چوان

. زهرا نقدی چوان، دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی مواد دانشگاه صنعتی سهند تبریز، تبریز، ایران

مازیار آزادبه

استاد، مهندسی مواد دانشگاه صنعتی سهند تبریز، تبریز، ایران

محمدرضا اطمینان فر

استادیار، مهندسی مواد دانشگاه صنعتی سهند تبریز، تبریز، ایران

لیلا فتح یونس

استادیار، مهندسی مواد دانشگاه بناب، بناب، ایران

چکیده

چکیدهمقدمه: در پژوهش کنونی کامپوزیت Ti-۱۰Mo-X (TiC & TiB۲) ساخته شده به روش متالورژی پودر با مقادیر مختلف تقویت کننده های سرامیکی ۴ ≤ X ≤ ۵/۰ برای توسعه زیست مواد جدید انتخاب شد. هدف از این مطالعه، ایجاد پوشش کلسیم فسفات (CaP) با کیفیت و ترکیب فازی مطلوب بر روی کامپوزیت مذکور جهت کاربردهای پزشکی است.روش: کامپوزیت Ti-۱۰Mo-X (TiC & TiB۲) به روش تف جوشی قوس پلاسما تحت فشار اولیه MPa ۱۰، فشار میانی MPa ۲۰ و فشار نهایی MPa ۵۰ در دمای ˚C۱۱۵۰ تف جوشی شد. سپس پوشش CaP به روش رسوب دهی الکتروشیمیایی در چگالی جریان های مختلف mA.cm-۲ ۵/۰، ۶/۰ و ۷/۰ توسط جریان DC به مدت زمان ۳۰ دقیقه بر روی این کامپوزیت اعمال شد. از میکروسکوپ الکترونی نوری (OM) جهت بررسی توزیع تخلخل در زیرلایه استفاده شد. به منظور بررسی خواص فیزیکی زیرلایه ها نیز ابتدا چگالی تف جوشی و سپس چگالی نسبی بر اساس روش ارشمیدس اندازه گیری شد. همچنین برای بررسی استحکام کششی زیرلایه های تف جوشی شده، آزمون کشش انجام شد. از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی توزیع انرژی پرتو ایکس (EDS) و پراش اشعه ایکس (XRD) و آنالیز طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) به ترتیب جهت بررسی مورفولوژی، ترکیب شیمیایی، ساختار فازی و شناسایی پیوند ها در پوشش استفاده شد. ترشوندگی پوشش های CaP با استفاده از روش اندازه گیری زاویه تماس قطره ساکن انجام شد. همچنین ارزیابی زیست فعالی با غوطه وری نمونه های پوشش دار در محلول شبیه سازی بدن (SBF) انجام گرفت.یافته ها: با افزایش درصد تقویت کننده های سرامیکی به دلیل حذف تخلخل، چگالی و استحکام کششی زیرلایه ها افزایش یافت. بررسی ریزساختار پوشش ها نیز نشان داد که علاوه بر دانسیته جریان اعمالی، ویژگی های زیرلایه نظیر درصد تخلخل ها و میزان آب دوستی که تحت تاثیر درصد تقویت کننده مورد استفاده می باشد، بر روی مورفولوژی پوشش CaP تاثیر می گذارد. با افزایش چگالی جریان اعمالی، از کیفیت ظاهری پوشش کاسته شد و مقدار تخلخل افزایش یافت. همچنین مقدار عددی نسبت کلسیم به فسفر در پوشش حاصل تحت چگالی جریان اعمالی  mA.cm-۲۵/۰ بر روی زیرلایه های ۱.۰-T۱۱۵۰ و ۲.۰-T۱۱۵۰ به ترتیب ۶۰/۱ و ۶۷/۱ به دست آمد که تقریبا برابر با نسبت موجود در استخوان طبیعی می باشد. نتایج آنالیزهای (FTIR) و (XRD) نیز نشان داد که پوشش ایجاد شده بر روی زیرلایه های کامپوزیتی مذکور عمدتا حاوی فاز هیدروکسی آپاتیت (HA) می باشد. همچنین پس از ۳، ۵ و ۷ روز غوطه وری نمونه پوشش دار در محلول شبیه سازی شده بدن (SBF)، لایه متشکل از کره های آپاتیت تشکیل شد که نشان دهنده قابلیت بالای مینرالیزاسیون آپاتیت در سطح نمونه می باشد و لذا نمونه پوشش دار تهیه شده زیست فعالی مناسبی دارد.نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعات، چگالی جریان  mA.cm-۲۵/۰ برای دستیابی به پوششی با کیفیت مناسب و نسبت P/ Caمشابه با استخوان انتخاب شد.

کلیدواژه ها

کامپوزیت Ti-۱۰Mo-X (TiC & TiB۲), تف-جوشی قوس پلاسما, پوشش کلسیم فسفات, پوشش دهی الکتروشیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.