بررسی اثر آلایش ایندیوم بر خواص ساختاری و نوری لایه های نازک سولفید قلع تهیه شده با روش الکتروانباشت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 8، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-8-32_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین کفاشان

گروه مهندسی مواد، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

زهره بلک

گروه مهندسی مواد، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

با استفاده از روش رسوب الکتروشیمیایی، لایه­های نازک سولفید قلع (SnS) خالص و آلایش یافته با ایندیوم از یک محلول آبی تهیه شدند. دمای حمام، زمان لایه­نشانی، پتانسیل انباشت لایه و pH به ترتیب ℃ ۶۰، ۳۰ دقیقه، V ۱- و ۱/۲ بودند. لایه­های نازک تهیه شده با استفاده از روش­های پراش پرتو X (XRD)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (FESEM)، نورتابناکی (PL) و طیف نگاری UV-vis مشخصه­یابی شدند. الگوهای XRD نشان دادند که آلایش ایندیوم، منجر به کاهش کیفیت بلوری و ریزتر شدن اندازه بلورها می­گردد. تصاویر FESEM نشان دادند که مورفولوژی لایه­های نازک دانه-شکل بوده و ساختارهایی در مقیاس میکرو/نانومتری وجود داشت. نتیجه آزمایش فوتولومینوساناس (PL) نشان داد که در اثر آلایش ایندیوم یک قله نشری جدیدی در محدوده نشر نور نارنجی ایجاد می­شود. آنالیز طیف نگاری UV-vis نشان داد که ویژگی جذب نور لایه­های نازک SnS پس از آلایش ایندیوم بهبود یافته و انرژی پهنای باند لایه­های SnS خالص از eV ۴۵/۱ به eV ۴۰/۱ کاهش یافت. بنابراین، کلیه نتایج نشان­دهنده نقش کلیدی آلاینده ایندیوم بر خواص ساختاری و نوری لایه­های نازک SnS است.

کلیدواژه ها

سولفید قلع, خواص نوری, رسوب الکتروشیمیایی, لایه های نازک نانوساختار, انرژی پهنای باند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.