بررسی اثر غلظت سدیم کربنات روی خواص خوردگی پوشش نیتروکربوره به روش پلاسمای الکترولیتی کاتدی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 9، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-9-33_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد نوری

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش شناسایی و انتخاب مواد، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

چنگیز دهقانیان

استاد رشته مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

چکیده

در این تحقیق پوشش نیتروکربوره به روش پلاسمای الکترولیتی کاتدی روی فولاد ساده کربنی Ck۴۵ در الکترولیت حاوی اوره و سدیم کربنات اعمال گردید. به منظور بررسی اثر غلظت افزودنی سدیم کربنات روی مشخصات ساختاری و نیز خواص لایه تولیدی، از آنالیز پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. در ادامه نیز رفتار خوردگی این پوششها با دو روش پلاریزاسیون پتانسیودینامیک و نیز امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) در محلول ۵/۳ % سدیم کلرید بررسی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سدیم کربنات در الکترولیت از ۱۰ به ۳۰ گرم بر لیتر، ولتاژ شروع جرقه زنی حدود ۱۵۰ ولت کاهش یافت و حفرات درشت تری در مورفولوژی سطحی این پوششها مشاهده شدند. بعلاوه در اثر این افزایش غلظت، مقدار زبری سطحی پوشش اعمالی حدود ۵/۱ برابر افزایش پیدا کرد. همچنین، فازهای نیتریدیε-Fe۲-۳N و γ'-Fe۴N، کاربیدی Fe۳C و کربونیتریدی Fe[Fe(CN)۶]۳ در الگوی پراش پرتو ایکس این پوششها شناسایی شدند. نتایج آزمون های خوردگی از هر دو روش پلاریزاسیون و امپدانس الکتروشیمیایی نشان داد که پوشش نیتروکربوره تهیه شده در غلظت ۲۰ گرم بر لیتر سدیم کربنات، کمترین مقدار دانسیته جریان خوردگی (A/cm۲ ۶-۱۰×۲۵/۲) و بالاترین مقاومت پلاریزاسیون ( Ω.cm۲۳۳۰۰۰) را در بین بقیه نمونه های پوشش داده شده داشت.

کلیدواژه ها

نیتروکربوراسیون, پلاسمای الکترولیتی, پلاریزاسیون پتنسیودینامیک, امپدانس الکتروشیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.