بررسی نرم افزارهای کاربردی پژوهش عملیاتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های کاربردی مهندسی صنایع، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SJHUM-5-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کامران یگانگی

استادیار، گروه مهندسی صنایع، واحد زنجان؛ دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

زهرا طالبی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت مالی، واحد زنجان؛ دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

چکیده

ایده اصلی پژوهش عملیاتی یافتن بهترین پاسخ برای مسائل پیچیده ای می باشد که با زبان ریاضی مدل سازی شده اند و باعث بهبود یا بهینه سازی عملکرد می شوند. این مسائل عموما بزرگ بوده و زمان زیادی صرف حل آن ها می شود، از این رو برای حل آن ها از نرم افزارهای متعددی استفاده می شود. این نرم افزارها مسائل را در سریع ترین زمان ممکن و با دقت بالا حل می کنند. متداول ترین نرم افزارهای پژوهش عملیاتی GAMS ، LINGO ، LINDO ، QSB و برخی نرم افراهای برتر اندرویدی پژوهش عملیاتی می باشند. نکته مهم این است که هر یک از این نرم افزارها در یک یا چند زمینه به طور حرفه ای بکار می روند و به عبارتی نرم افزار GAMS برای مدل سازی و حل مسائل برنامه ریزی خطی، غیرخطی و عدد صحیح مختلط، نرم افزار QSB برای حل مسائل خطی، مسائل حمل و نقل، برنامه ریزی پویا، تئوری صف، نرم افزار LINGO برای ساخت و حل مدل های خطی، غیرخطی، درجه دوم، دارای محدودیت درجه دوم، مخروط مرتبه دوم و بهینه سازی اعداد صحیح و نرم افزار LINDO برای حل مسائل برنامه ریزی خطی، برنامه نویسی عدد صحیح، برنامه نویسی صفر و یک و برنامه ریزی مختلط مورد استفاده قرار می گیرند. با این وجود استفاده از نرم افزار GAMS و LINGO به دلیل مزایا و سهولت استفاده، بیشتر از سایر نرم افزارها رایج می باشد.

کلیدواژه ها

پژوهش عملیاتی، نرم افزار، GAMS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.