تاثیر روابط میان خصوصیات حاکمیتی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در حسابداری و علوم اقتصادی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JARES-7-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره حاجی ها

استاد گروه حسابداری،واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

امیر اقاعلی زاده دارانداشی

دانشجوی دکتری گروه حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین الملل کیش، جزیره کیش،ایران.

چکیده

هدف این پژوهش بررسی تاثیر خصوصیات حاکمیت شرکتی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام می باشد. در تحقیق حاضر طبق مطالعه هاتن و همکاران (۲۰۰۹) دو معیار اندازه گیری شامل نوسان منفی به مثبت (DUV) و ضریب منفی چولگی (NCSK) به عنوان ریسک سقوط قیمت ها در نظر گرفته شد و متغیرهای مستقل شامل خصوصیات حاکمیتی می باشد. از اطلاعات ۱۲۹ شرکت پذیرفته شده در بورس تهران در طی سال های ۱۳۹۳ لغایت ۱۴۰۰ استفاده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جهت بررسی فرضیه ها ابتدا مدل ها با استفاده از روش رگرسیون پنل برآورد گردید. سپس تحلیل مولفه اصلی (PCA) جهت شاخص سازی متغیرهای حاکمیت شرکتی انجام گرفت و مدل های مورد نظر از روش پنل پویای گشتاورهای تعمیم یافته (DPGMM) جهت بررسی خصوصیات حاکمیت شرکتی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام برآورد گردید. نتایج برآورد مدل ها با روش رگرسیونی ترکیبی نشان داد که،ساختار مالکیت، تاثیر منفی و معناداری بر ریسک سقوط قیمت دارد (β = −.۵۴۱, p <  .۰۵) . مالکیت دولتی به عنوان یک متغیر ساختگی است که رابطه آماری معناداری با ریسک سقوط قیمت سهام دارد (β = −.۰۹، p= غیرمعنادار)، رابطه منفی و معناداری بین مدیران مستقل و اندازه هیئت مدیره با ریسک سقوط در مدل یک با مقدار (β = −.۷۴, p <  .۰۵ , β = −.۰۲, p <  .۰۵) وجود دارد. رابطه غیر معناداری بین دوگانگی مدیر و ریسک سقوط قیمت سهام وجود دارد (β = .۰۴, p >  .۰۵). این یافته ها نشان می دهند که دستمزد حسابرسی و چهار شرکت بزرگ حسابرسی، رابطه غیر معناداری با ریسک سقوط قیمت سهام دارد (β = .۰۱, p >  .۰۵ و β = .۰۲, p >  .۰۵). در ادامه از روش PCA به منظور کاهش ۸ شاخصه مجزای حاکمیت شرکتی استفاده شد و طی آن با استفاده از روش PCA، متغیر ساختار هیئت مدیره (BDS) و آخرین PCA شامل متغیر کیفیت حسابرسی (AQ) شناسایی شد. نتایج مبتنی بر GMM برآورد شدهنشان می دهد که ساختار مالکیت، اثر منفی و معناداری بر ریسک سقوط قیمت دارد (β = −.۷۹۷, p <  .۰۵). همچنین، ساختار هیئت مدیره نیز اثر منفی و معناداری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد (β = −۱.۲۴, p <  .۰۵). کیفیت حسابرسی دارای ارتباط غیر معناداری با ریسک سقوط است (β = .۵، P= غیر معنادار).

کلیدواژه ها

خصوصیات حاکمیتی، ریسک سقوط آتی قیمت، رگرسیون پنل، روش پنل پویای گشتاورهای تعمیم یافته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.