ارائه یک مدل بهینه برای تخصیص بار در حمل ونقل چندوجهی«ریلی و جاده ای» با رویکرد استواری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 32، شماره: 118
  • کد COI اختصاصی: JR_ROAD-32-118_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پژمان صالحی

دانش آموخته دکترا، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، پرند، ایران

مهران خلج

دانشیار، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، پرند، ایران

داود جعفری

دانشیار، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، پرند، ایران

چکیده

یکی از اهداف مهم صنعت حمل ونقل ایران بر اساس سند چشم انداز حمل و نقل ریلی  کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مدیریت بهینه منابع انرژی است که بر این اساس لازم است در سال ۲۰۲۹ تا حدود ۳۵ درصد حمل ونقل بار در کشور از طریق شبکه ریلی انجام پذیرد. در این خصوص استفاده از حمل ونقل چندوجهی امری بدیهی و مفید به نظر می رسد. در این راستا ترویج حمل ونقل ریلی به عنوان یک شیوه سبز در مقابل روش های سبز مانند حمل ونقل جاده ای بیش از هر چیز دیگر، مستلزم ارزیابی و ارائه راهکارهای موثر برای بهینه سازی است. لذا در این تحقیق کوشیده شده است یک مدل ترکیبی برای ارزیابی مدهای مختلف حمل ونقل ارائه شود و از این طریق جریان های حمل ونقل بار در شبکه ی ریلی بررسی شود. از این رو در تحقیق حاضر به ارائه یک مدل بهینه سازی  تصادفی برای ارزیابی شیوه های حمل و نقل بار پرداخته شده به طوری که در آن ضرایب متغیرها از یک انعطاف پذیری نسبی برای بهینه سازی برخوردار است. لذا برای نیل به هدف استواری پس از فرموله نمودن اولیه که از قطعیت نسبی برخوردار است، بر اساس برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح به تدوین یک مدل استوار و مقایسه با الگوهای غیر استوار پرداخته شده است. چالش های برنامه ریزی استوار، در یک فضای چندوجهی با لحاظ تنوع تسهیلات حمل ونقل بار در وجه های جاده ای و ریلی، مستلزم در نظر گرفتن محدودیت هایی مترتب بر تابع هدف است که در این تحقیق تلاش شده از طریق تعامل میان انواع جریان های شبکه ریلی ارزیابی مناسبی از مدل با توجه به هزینه تسهیلات حمل ونقل جاده ای–ریلی و ظرفیت شبکه ریلی فراهم شود. ازاین رو یک الگوریتم تقریبی برای تدقیق و تبیین آلترناتیوهای قطعی در یک زمان محاسباتی معقول موردبررسی قرارگرفته است. مدل های استوار و غیر استوار نیز در این تحقیق بر شبکه ریلی کشور تمرکز داشته و کوشیده شده از طریق آزمون کاربردهای مدل ابزاری مناسب و مفیدی برای تحلیل و پاسخ مناسب به تقاضای شرکت های ترانزیت بار در شرایط رقابت با بخش جاده ای ارائه گردد.

کلیدواژه ها

حمل ونقل ریلی, برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح, بهینه سازی استوار, قطارهای باری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.