زمین شیمی بیوتیت و شرایط تشکیل آن در گرانیتوئید هراران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمه دهقانی دشتابی

Faculty of Earth Sciences, Department of Petrology, Shahid Beheshti university

محمد رهگشای

Faculty of Earth Sciences, Department of Petrology, Shahid Beheshti university

شهریار محمدی

Department of Geochemistry, Faculty of Earth Science, Kharazmi University, Tehran, Iran

چکیده

بیوتیت اغلب به عنوان یک کانی سنگ­ساز در گستره وسیعی از سنگ­های نفوذی فلسی تا حدواسط تشکیل می­شود و بعلت ساختار بلوری پیچیده ناشی از جانشینی عناصر مختلف می­تواند شرایط فیزیکوشمیایی ماگمای مادر را ثبت کند. بیوتیت­های سنگ­های آذرین بررسی شده در منطقه هراران بر اساس تقسیم­بندی شیمیایی میکاها در مرز بین قطب فلوگوپیت و انیت قرار می­گیرند و منیزیم­دار هستند که نشان­دهنده تشکیل آنها در شرایط با گریزندگی اکسیژن بالاست و با توجه به مقادیر Mg،TiO۲  و FeO، از نوع اولیه به حساب می­آیند. این بیوتیت­ها وابسته به سری ماگمایی آهکی قلیایی هستند که در محیط فرورانش تشکیل شده­اند. بر اساس شیمی بیوتیت­ها، گریزندگی اکسیژن در ماگمای مادر گرانیتوئیدهای هراران در گستره اکسیدهای آهن قرار دارد که نشان­دهنده گریزندگی اکسیژن بالا در زمان تشکیل آنهاست. زمین­دما­سنجی بیوتیت­های منطقه دمای تشکیل آنها را بین ۶۸۰ تا ۷۸۰ درجه سانتیگراد و فشار را کمتر از دوکیلو بار (۱ تا ۲ کیلوبار) بدست می­دهد.

کلیدواژه ها

Hararan, biotite, oxygen fugacity, geothermometry, هراران؛ بیوتیت؛ گریزندگی اکسیژن؛ زمین دما سنجی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.