شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور و تالاسمی اینترمدیای وابسته به خون در شهرستان جهرم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیق و توسعه سلامت، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRD-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا متین

استادیار، گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

محسن غیاثی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

نوید کلانی

مرکز تحقیقات مولفه های اجتماعی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

احسان رحمانیان

استادیار، گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

چکیده

سابقه و هدف: بیماری تالاسمی یک اختلال شایع ژنتیکی خونی و مزمن است که با طیف وسیعی از چالش های روانی و بالینی جدی همراه بوده و مانند هر بیماری مزمن دیگر وضعیت روانشناختی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور و اینترمدیای وابسته به خون انجام شد. روش ها: در این مطالعه توصیفی -مقطعی ۶۱ بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور و نه بیمار تالاسمی اینترمدیای وابسته به خون شهرستان جهرم در سال ۱۳۹۸ شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS   نسخه ۱۶ و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد. یافته ها: شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور ۴۲.۶ درصد بود. هشت نفر ( ۱۳.۱ درصد) افسردگی خفیف، ۱۳ نفر (۲۱.۳درصد) افسردگی متوسط و پنج نفر (۸.۲ درصد) افسردگی شدید داشتند. میانگین نمره افسردگی در بیماران تالاسمی ماژور در زنان و مردان تفاوتی نداشت (P> ۰.۰۵). این میانگین در بیماران با تحصیلات کمتر از دپیلم۱۷.۵۲±۹.۵۳، دیپلم ۷.۲۹ ±۱۱.۹۲ و با تحصیلات کارشناسی ۳.۵۱±۴.۵۱ بود (P< ۰.۰۵). علاوه بر آن، شیوع افسردگی در بیماران اینترمدیای وابسته به خون ۳۳.۳ درصد بود. افسردگی خفیف ۲۲.۲ درصد و افسردگی شدید ۱۱.۱ درصد بود. نتیجه گیری:شیوع افسردگی در بیماران تالاسمی ماژور بیشتر از بیماران تالاسمی اینترمدیای وابسته به خون بود. پیشنهاد می شود که مراقبت های بهداشتی و روان شناختی بیماران تالاسمی ماژور و اینترمدیای وابسته به خون به گونه ای طراحی شوند که به افزایش کیفیت زندگی این افراد و کاهش افسردگی آنها کمک کنند. همچنین، آموزش و افزایش آگاهی درباره مدیریت افسردگی و اهمیت حمایت اجتماعی به این بیماران می تواند موثر باشد.

کلیدواژه ها

Depression, psychological disorders, thalassemia major, thalassemia intermedia., افسردگی, اختلالات روانی, تالاسمی ماژور, تالاسمی اینترمدیا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.