بهبود کارایی انرژی و تاثیر آن بر کاهش مصرف فرآورده های پتروشیمی در زمینه حمل و نقل عمومی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی در مدیریت و حسابداری، دوره: 7، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_ARMA-7-28_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا سجادی نژاد

کارشناس ارشد، گروه اقتصاد، دانشکده علوم انسانی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

چکیده

امروزه بخش نفت، گاز و پتروشیمی، یکی از مهم ترین منابع اقتصادی کشور می باشد. در مقیاس جهانی نیز، فرآوردههای نفتی بهخصوص بنزین و گازوئیل دارای نقش بسیار مهمی هستند چرا که عمده کاربرد این فرآوردهها در حملونقل بوده و حمل و نقل نیز از ارکان مهم یک کشور می باشد و حفظ تعادل عمومی دوبخشی اقتصاد – انرژی در راستای اندازهگیری تاثیر افزایش مشخصی در کارایی مصرف فرآورده های نفت و گاز، بر مصرف این فرآوردهها در خود این بخش و سایر بخشهای اقتصادی نقش به سزایی خواهد داشت. در این تحقیق برای ارزیابی اثرات ناشی از بهبود کارایی مصرف فرآورده های نفتی از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه و برای مدل تعادل عمومی از ماتریس حسابداری – اجتماعی بهعنوان پایه آماری استفاده شده است. بر این اساس اقدام به طراحی الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) برای ایران در حوزه اقتصاد – انرژی شد. نتایج تحقیق حاکی است در تمامی بخشهای اقتصادی، متوسط اثرات بازگشتی بنزین برابر با ۳/۲۴ درصد و متوسط اثرات بازگشتی گازوئیل برابر با ۴/۲۱ درصد است. نتایج تحلیل حساسیت که در مورد تغییر کشش جانشینی بین بنزین و گازوئیل با سایر فرآوردههای نفتی از ۷۵/۰ به ۸۰/۰ (کشش مدل پایه) و ۸۵/۰ بوده است، نشان داد با این تغییرات، مقدار عددی اثرات بازگشتی بنزین و گازوئیل دچار تغییر محسوسی نشده است.

کلیدواژه ها

اثرات بازگشتی، ماتریس حسابداری، سوخت، حمل و نقل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.