بررسی میزان رضایت کارکنان پرستاری از نظام پرداخت مبتنی بر عملکرد در مرکز آموزشی و پژوهشی و درمانی سل و بیماری های ریوی (دکتر مسیح دانشوری)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات مدیریت و کارآفرینی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SME-9-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا عبدی

مرکز تحقیقات سل بالینی و اپیدمیولوژی، پژوهشکده ملی سل و بیماری های ریوی NRITLDدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین عوامل موثر بر اثربخشی و کارآمدی سازمان ها منابع انسانی است. رضایت شغلی کارکنان و تعهد نسبت به سازمانشان به عنوان تعیین کننده های اصلی اثربخشی در سازمان محسوب می گردند. رضایت شغلی به چگونگی احساسات کارمند در رابطه با شغلی که انجام می دهد اطلاق می شود درواقع عبارت است از نوعی نگرش فرد نسبت به شغل خویش و یا به مجموع تمایلات و احساسات مثبتی که افراد به شغل خود دارند. گایگر (۱۹۸۸) رضایت شغلی پرستار را به عنوان احساس پرستار از این که نیازهای وی تا چه حد توسط شغلی که انجام می دهد، ارضا می شوند تعریف کرد رضایت شغلی در پرستاران سازهای چندوجهی است که شامل رضایت از درآمد و حقوق، کار، سرپرست، فرصت های شغلی، مزایا، تجربه های حرفه ای و رابطه با همکاران است منابع انسانی، عامل اصلی خدمت، بقاء و موفقیت سازمان ها شناخته شده است و نیروی انسانی موثر مهم ترین عامل تداوم سازمان ها است. سازمان های بهداشتی درمانی به علت اهمیت وظیفه ای که در زمینه پیشگیری، مراقبت و درمان بر عهده دارند، از جایگاه ویژه ای در جامعه برخوردار می باشند و نارضایتی شغلی کارکنان این مراکز موجب پایین آمدن کیفیت خدمات ارائه شده و درنهایت نارضایتی بیماران خواهد شد. لذا توجه به نظرات و خواسته های کارکنان درواقع توجه به بهداشت و سلامت است.

کلیدواژه ها

رضایت کارکنان، پرستار، نظام پرداخت مبتنی بر عملکرد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.