طراحی الگوی نقش یادگیرنده بر اساس رویکرد یادگیری معکوس در درس علوم تجربی دوره ابتدایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه­ آموزش جندی­ شاپور، دوره: 14، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_EDJ-14-0_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا یوسف قنبری

دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی، گروه علوم تربیتی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

ناهید شفیعی

عضو هیات علمی، گروه علوم تربیتی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

امیرحسین مهدی زاده

عضو هیات علمی، گروه علوم تربیتی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف طراحی الگوی نقش یادگیرنده بر اساس رویکرد یادگیری معکوس در درس علوم تجربی دوره ابتدایی انجام شد.روش کار: روش اجرای پژوهش آمیخته اکتشافی به روش تحلیل مضمون و مدل یابی معادلات ساختاری بود. در بخش کیفی، مشارکت کنندگان بخش مصاحبه شامل متخصصان حوزه برنامه درسی و علوم تربیتی و معلمان با سابقه بالا در مقطع ابتدایی، و مشارکت کنندگان بخش محتوای متون شامل اسناد منتشرشده در پایگاه های علمی معتبر بین سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ بود. نمونه گیری بخش مصاحبه، هدفمند از نوع گلوله برفی بود که با ۱۴ نفر به اشباع رسید. در نمونه گیری بخش متون از روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر هدف پژوهش استفاده شد. در بخش کمی، جامعه آماری شامل تمامی معلمان دوره ابتدایی در استان خوزستان با نمونه ۱۸۶ نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای برگزیده شدند. ابزار بخش کمی، پرسشنامه بود. تجزیه وتحلیل بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون و روش پیشنهادی آتراید-استرلینگ (۲۰۰۱)، و تجزیه وتحلیل بخش کمی با استفاده از نرم افزار Amos بود.نتایج: نتایج نشان داد الگوی نقش یادگیرنده شامل چهار مضمون سازمان دهنده ی «خودتعیین گری یادگیرنده، مشارکت یادگیرنده در کلاس معکوس، شخصی سازی یادگیری، و همکاری در فعالیت های گروهی» بود.نتیجه گیری: بنابراین با اجرای رویکرد معکوس در کلاس های درس علوم تجربی ابتدایی می توان به دانش آموزان یاری رساند تا متفکرانه فرایندهای یادگیری و آزمایشگاهی را دنبال کنند.

کلیدواژه ها

دوره ابتدایی, علوم تجربی, یادگیرنده, یادگیری معکوس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.