رابطه آزمون سراسری با برنامه درسی قصد شده در دوره متوسطه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه­ آموزش جندی­ شاپور، دوره: 14، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_EDJ-14-0_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا بختیاری

دانشجوی دکتری، گروه علوم تربیتی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

حسن شهرکی پور

عضو هیئت علمی، گروه علوم تربیتی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

افسانه صابر گرگانی

عضو هیئت علمی، گروه علوم تربیتی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف رابطه آزمون سراسری با برنامه درسی قصد شده در دوره متوسطه انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر توصیفی است و به روش آمیخته اکتشافی متوالی  انجام گرفت. مرحله کیفی پژوهش به روش داده بنیاد و از طریق اجرای مصاحبه نیم ساختاریافته و مرحله کمی پژوهش به روش توصیفی از نوع پیمایشی  بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل۱۲نفر از صاحب نظران و خبرگان دانشگاه (رشته علوم تربیتی و روانسنجی) با استفاده از اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند، در بخش کمی شامل کلیه دبیران دوره دوم متوسطه شهرستان های استان تهران بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان، با توجه به جامعه آماری ۱۵۰۰۰ نفر،  برابر ۴۰۰ نفر و روش نمونه گیری، بر اساس تصادفی مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده­ها در بخش کیفی، مصاحبه­های نیمه ساختاریافته انفرادی و در بخش کمی، از پرسشنامه برنامه درسی قصد شده با ۱۶ سوال بر اساس مولفه­های شناسایی شده استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده­های بخش کیفی از تحلیل محتوا و در بخش کمی از طریق آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون تحلیل کوواریانس و t وابسته)، با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۲ و Lisrel-۸.۸ تحلیل شد. یافته ها: یافته­ها نشان داد که آزمون سراسری با ابعاد برنامه درسی (اهداف، محتوا و ارزشیابی) رابطه مستقیم و معنی داری دارد ولی با سازمان دهی محتوا رابطه معنی داری ندارد. نتیجه گیری: براساس یافته های این پژوهش می توان گفت لازم است دست اندرکاران آموزشی کشور برای اعمال اثربخش و درست برنامه های درسی قصد شده، به استمرار برگزاری آزمون های سراسری مبادرت بورزند.

کلیدواژه ها

آزمون سراسری, برنامه درسی قصد شده, آموزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.