مروری بر تاثیر استفاده از خودروهای خودران بر قیمت گذاری عوارض تراکم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TMSJR-16-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید میرزاحسین

استادیار برنامه ریزی حمل و نقل، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین

کوروش جدی ثانی

کارشناس ارشد فناوری اطلاعات، شرکت کنترل ترافیک تهران

پویان نجفی

کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل، دانشگاه بین المللی امام خمینی

چکیده

زمینه و هدف: خودروهای خودران به عنوان یک فناوری پیشرو که امکان تردد منظم با سرفاصله های کمتر را فراهم می­سازند، این پتانسیل را دارند تا آینده مطالعات حوزه حمل­ونقل را به کلی متحول سازند. باتوجه به ناشناخته بودن ابعاد عملکرد میدانی خودروهای خودران بر جریان ترافیک، مقررات مدونی در خصوص نحوه حرکت تعاملی این وسایل نقلیه تاکنون تعریف نشده است. ازاین رو، این مقاله به مرور مطالعات انجام شده در خصوص تاثیر استفاده از خودروهای خودران بر قیمت­گذاری عوارض تراکم به عنوان یکی از سیاست­های مدیریت تقاضای سفر پرداخته است تا امکان شناخت ابعاد اثرگذاری در قالب مزایا و معایب مشخص بیان شود.روش: به دلیل بدیع بودن مطالعات خودروهای خودران و از طرفی تاثیر وجود این خودرو ها بر قیمت گذاری عوارض، باعث شده است مطالعات انگشت شماری در محور این موضوع انجام شده باشد. اما به دلیل اهمیت موضوع به سرعت بر تعداد این مطالعات افزوده می شود. در این مطالعه سعی شده است تمام مطالعاتی که تاثیر استفاده از خودروهای خودران بر قیمت‍‍گذاری عوارض تاکید داشتند مورد بررسی قرار گیردد.یافته ها: یافته هانشان می دهد که با ورود خودروهای خودران و در نظر گرفتن سهم آن از ترافیک به نسبت خودروهای غیر خودران، مسئله قیمت گزاری تراکم بسیار متفاوت و پیچیده تر از قبل خواهد شد. این پیچیدگی ناشی از تعریف رفاه اجتماعی و مقبولیت برقراری تعادل میان عرضه تسهیلات حمل­ونقل و تقاضای سفر است.نتیجه گیری: خودروی خودران می­تواند در صورت فراگیری با نسبت بالا، امکان اخذ عوارض در معابر منتخب را به صورت قیمت­گذاری اولین-بهترین فراهم آورد که در این شرایط امکان اخذ عوارض در هر معبر فراهم خواهد شد و نیازی به تعریف قیمت­گذاری  ناحیه­ای و یا دومین-بهترین نیست. همچنین، بر اساس یافته­های مروری می­توان استنباط کرد که هنگام استفاده از خودروهای خودران با سهم بالا، اگرچه از ظرفیت به شکل بهینه­تری استفاده می­شود اما باتوجه به وابستگی به خودروی شخصی، میزان مسافت طی شده وسایل نقلیه که برحسب میزان کیلومتر طی شده هر وسایل نقلیه نشان داده می­شود به شکل چشمگیری افزایش خواهد یافت و همین امر سبب می شود که در نقطه مقابل مزایای یادشده، لزوم کنترل میزان تردد وسایل نقلیه خودران اهمیت یابد. بنابراین، در شرایط استفاده از خودروی خودران، قیمت­گذاری عوارض تراکم باید برحسب میزان مسافت پیموده شده تعریف شود تا مدیریت کننده تقاضای سفر افراد باشد.

کلیدواژه ها

خودروهای خودران, قیمت گذاری عوارض تراکم, رفاه اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.