رده شناسی ترتیب واژه ها در زبان فارسی میانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پازند، دوره: 16، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_PAZAND-16-61_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ذبیح اله کمیجانی بزچلویی

دانشجوی دکتری زبان شناسی همگانی ،گروه آموزش زبان انگلیسی و زبان شناسی،واحد کرمانشاه،دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه،ایران

چکیده

در رده­ شناسی ترتیب واژه ­ها، آرایش سازه ها در سطح بند، گروه و جمله بررسی می ­شود. در پژوهش حاضر با توجه به مولفه های جهانی رده ­شناسی که توسط گرینبرگ(۱۹۶۳) و درایر(۱۹۹۲) معرفی شد، ترتیب واژه ها در فارسی میانه براساس ۲۴ مولفه دبیرمقدم( ۲۰۰۶) بررسی می ­شود. فارسی میانه(پهلوی) از زبان های ایرانی میانه غربی شاخه جنوبی است. از ۲۴ مولفه مشخص شده ۱۷ مولفه را دبیرمقدم(۲۰۰۶) به عنوان مولفه های مشترک زبان­های ایرانی و ۷ مولفه را به عنوان موارد متغیر در این زبان­ها مشخص کرده است. در این پژوهش، بعد از تعریف، توصیف و بهره ­گیری از یافته ­های پیشگامان در رده­ شناسی زبان، نمونه­ ها و شواهد زبانی ۲۴ مولفه در سطح بند، گروه و جمله در فارسی میانه ارائه می ­شود. نمونه ها از آثار کتاب­های پهلوی متون دینی؛ الهام و پیشگویی، اندرزنامه ها، مناظرات، متن های حماسی، تاریخ، جغرافیا، قوانین دینی، حقوقی و رساله های کوچک پهلوی استخراج شدند. بر اساس یافته های تحقیق مشخص شد که در فارسی میانه تمایل جفت همبستگی ov بیشتر از vo است. ترتیب واژه­ های اصلی در فارسی میانه sov متغیر و آزاد است.

کلیدواژه ها

ترتیب واژه ها, فارسی میانه, رده شناسی, رده شناسی گرینبرگ, رده شناسی درایر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.