امامت در ا لذریعه الی تصانیف الشیعه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سفینه، دوره: 20، شماره: 80
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFINE-20-80_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین طالعی

University Of Qom

رضا کریمی

University Of Qom

رضا نظری صمصمام

University Of Qom

چکیده

این پژوهش به تحلیل محتوای کتاب های با موضوع امامت در  الذریعه الی تصانیف الشیعه می پردازد. روش پژوهش پیمایشی و با رویکرد توصیفی و ارزیابانه انجام شده است. جامعه پژوهش تمام کتاب های با موضوع امامت در کتاب الذریعه الی تصانیف الشیعه است که شامل ۷۲۴ اثر است.  یافته های تحقیق نشان می دهد از بین منابعی که شیخ آ قابزرگ تهرانی برای آثار معرفی می کند، بیشترین فراوانی مربوط به رویت و مشاهده کتاب ها با ۳۹۷ اثر است. زبان عربی با ۵۴۵ عنوان رتبه اول را در بین سایر زبان ها دارا است. بیشترین تعداد تالیف، کتابت، چاپ و نگهداری آثار یعنی ۱۲۱ عنوان نیز به عراق و شهرهای مختلف آن اختصاص دارد. قرن چهاردهم با ۱۶۹ عنوان اثر بیشترین تعداد آثار مورد بررسی را به خود اختصاص داده است. ۶۸۴ اثر نیز در قالب نثر بوده اند. فرمت خطی آثار با ۳۰۷ اثر در رتبه اول قرار دارد. ۷۰۵ اثر نیز اصلی و بدون ارجاع بوده-اند. ۱۲ اثر در توضیحات خود پانویس دارند. ۳۱۳ عنوان از آثار بررسی شده نیز دارای استناد به کتاب های دیگر هستند. تعیین و تبیین نوع نگرش شیخ آقابزرگ در خصوص نویسندگان و زمینه های موضوعی امامت، شناخت دغدغه ها و تفکرات شیخ آقابزرگ، از جمله نتایج این پژوهش است با جستجو و استخراج کتاب های با موضوع امامت در الذریعه دانسته می شود که چه کتاب هایی درباره امامت نوشته شده و چه کتاب هایی نوشته نشده است؟ وجوه اشتراک و یا تفاوت این کتاب ها چیست؟ کتاب های مهم و غیرمهم کدامند؟ نمی توان کتابی علمی و پژوهشی درباره امامت نوشت مگر اینکه به کتاب های مستقلی که درباره این موضوع نوشته شده است مراجعه کرد. لازمه این کار آگاهی و شناخت این کتاب ها است و لازمه داشتن این آگاهی، کاوش و جستجو در بین این کتاب ها و راه بهتر و نزدیک تر مراجعه و استفاده از کتابشناسی امامت است که پژوهش حاضر راه را برای تهیه و تدوین کتابشناسی امامت نیز هموار می کند. از این رو مساله اساسی آن است که مشخص شود تصویر کلی منابع مرتبط با امامت در کتاب الذریعه الی تصانیف الشیعه بر اساس متغیرهایی نظیر زبان، مکان چاپ، قرن تالیف، قالب کتاب، فرمت کتاب، حجم توضیحات کتاب به چه صورت است؟

کلیدواژه ها

الذریعه الی تصانیف الشیعه, شیخ آقابزرگ تهرانی, امامت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.