شناسایی و توزیع قارچ های اندوفیت مرتبط با ساقه و پوست درختان چنار پیر و جوان (Platanus orientalis L.) در منظر شهری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه گل و گیاهان زینتی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FLOWER-8-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا خورسندی

Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Isfahan, Iran

علی نیکبخت

Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Isfahan, Iran

Mohammad R. Sabzalian

Department of Agronomy and Plant breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Isfahan, Iran

چکیده

میکروارگانیسم های مرتبط با بافت های گیاهی سالم که برای مدتی یا تمام چرخه زندگی خود بدون اینکه میزبان علائم بیماری را نشان دهد دوام می آورند، اندوفیت هستند. یکی از محبوب ترین گیاهان زینتی ایران درخت چنار (Platanus orientalis L.) است که می تواند تا ۱۰۰۰ سال عمر کند. ما به دنبال اندوفیت های قارچی در چوب و پوست درختان چنار جوان و پیر در سه شهر محلات، نطنز و اصفهان در مرکز ایران گشتیم. بر اساس روش نمونه گیری شبکه ای، از درختان جوان (کمتر از ۱۰۰ سال) و مسن (۲۰۰ تا ۱۰۰۰ سال) که به صورت تصادفی به عنوان تکرار انتخاب شدند، نمونه برداری شد. یافته ها نشان داد که محلات دارای تراکم بیشتری از اندوفیت های قارچی است. بر اساس شاخص تنوع شانون-وینر، محلات که بارندگی بیشتر و دمای سالانه کمتری دارد، بیشترین غنای گونه ای را داشت. در تمام سایت ها، درختان مسن تر از نظر فراوانی اندوفیت و شاخص تنوع شانون-وینر به طور قابل توجهی از درختان جوان تر بهتر عمل کردند. یافته های ما همچنین نشان می دهد که نوع بافت تاثیر قابل توجهی بر فراوانی اندوفیت های قارچی و تنوع گونه ای دارد. فراوانی جداسازی بالاتر در بافت پوست، اما تنوع گونه ای بالاتر در ساقه ها مشاهده شد. با توجه به شناسایی قارچ های اندوفیت بر اساس مورفولوژی و توالی های rDNA (ITS۱-۵.۸S-ITS۲)، شایع ترین اندوفیت های قارچی Penicillium sp.، Fusarium sp.، Alternaria sp. و Ulocladium sp بودند.

کلیدواژه ها

Diversity, Endophyte, Platanus orientalis, Taxonomy, تنوع, اندوفایت, چنار, تاکسونومی, فضای سبز شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.