رویکرد برنامهریزی استوار چند هدفه چنددوره ای برای مساله مکان یابی تخصیص مراکز پیوند اعضا تحت شرایط عدم قطعیت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_DMOR-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام نجاتی

گروه مهندسی صنایع، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران.

مهدی یوسفی نژاد عطاری

گروه مهندسی صنایع، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران.

عسگر حاجی بدلی

گروه مهندسی برق، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران.

چکیده

هدف: یکی از حیاتی ترین زیر مجموعه های سیستم مراقبت های بهداشتی پیوند عضو می باشد و از آن جاکه مراکز پیوند عضو به صورت مستقیم با عمل های جراحی و درنتیجه، زندگی انسان ها سروکار دارند، اهمیت این موضوع مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. یکی از عمده ترین تفاوت های زنجیره تامین پیوند عضو با سایر زنجیره های تامین احتمال فساد محصولات مربوطه می باشد. لذا زمان و هم چنین بحث مکان یابی مراکز پیوند عضو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی، با توجه به رشد سریع تقاضا برای پیوند عضو و کمبود منابع، زمان انتظار بیمار برای تکمیل پروسه پیوند نقش حیاتی را در سیستم پیوند اعضا ایفا می کند.روش شناسی پژوهش: این مطالعه یک مدل ریاضی دوهدفه استوار برای مساله مکان یابی تخصیص مراکز پیوند عضو تحت شرایط عدم قطعیت ارایه می دهد که هزینه های کل سیستم پیوند عضو و هم چنین میانگین زمان انتظار بیمار برای انجام پیوند عضو را که از یک سیستم صف G/G/m تبعیت می کند، کمینه می سازد.یافته ها: برای حل این مدل الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب (NSGA-II) به کار گرفته شده است. درنهایت، قابلیت اجرای این مدل و کارایی الگوریتم مذکور نسبت به شاخص های تعریف شده از طریق آزمایش های عددی نشان داده شده است.اصالت/ارزش افزوده علمی: از آن جاکه هر عضو زمان مشخصی را می تواند خارج از بدن سپری کند و احتمال فساد یا کاهش کیفیت پیوند وجود دارد، زمان بین خروج عضو از بدن و تکمیل عمل پیوند نقشی اساسی در سیستم پیوند عضو ایفا می کند.

کلیدواژه ها

بهینه سازی چندهدفه, الگوریتم NSGA-II, پیوند عضو, تئوری صف, مدیریت زنجیره تامین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.