واکاوی همدیدی - ماهواره ای بارش برف سنگین در استان گیلان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GSMA-4-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه گنجی

دکتری آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

پرویز رضایی

دانشیار آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.

امیر گندمکار

دانشیار آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

علیرضا عباسی

استادیار ژئومورفولوژی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

چکیده

رخدادهای جوی شدید هر از گاهی با توجه به وسعت و بازه زمانی­شان، مشکلات جدی در روند عادی زندگی بشر ایجاد می­کنند. بارش برف سنگین در منطقه جلگه ساحلی گیلان یکی از پرمخاطره ترین این پدیده­ها است. در این پژوهش سه برف سنگین استان گیلان در طی دوره آماری ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۸ (۲۰ سال) مورد واکاوی همدید و ماهواره­ای قرار گرفته است. بدین منظور داده­های برف از سازمان هواشناسی استان گیلان، داده­های مورد استفاده برای نقشه­های همدید از سایت نوآ (NCEP/NCAR reanalysis ۱) و تصاویر ماهواره­ای از سایت سنجنده مودیس اخذ گردید. سپس با رویکرد محیطی به گردشی، سامانه­های همدید با توجه به منشاء شکل­گیری از چند روز قبل تا روز بارش برف شناسایی شد. نتایج نشان داد سه برف سنگین این ناحیه در اثر گسترش هماهنگ دو واچرخند دینامیکی–حرارتی سیبری و واچرخند اروپایی، بلوکینگ دو قطبی و پرفشار اروپایی ایجاد شده­اند. همچنین بررسی پهنه برفی با بکارگیری تصاویر مودیس ماهواره ترآ نشان داد سه برف سنگین بیش از ۷۰ درصد وسعت استان را در بر گرفته و به ترتیب ۹۴/۷۰، ۴۴/۹۰ و ۴۶/۸۱ مساحت استان گیلان را در سال­های ۲۰۰۵، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۷ پوشش داده­اند.

کلیدواژه ها

الگوی همدید, محیطی- گردشی, برف سنگین, NDSI, استان گیلان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.