بررسی جایگاه نقد روانشناختی در زبان و ادبیات فارسی معاصر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی تحقیقات بنیادین در مطالعات زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: CELPA10_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جابر بدخشان

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی، بناب، ایران

چکیده

هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی جایگاه نقد روانشناختی در زبان و ادبیات فارسی معاصر می باشد. امروزه نقد روانشناختی به دلیل بازخوانی احوالات و شخصیت و افکارات شاعر و نویسنده، کارکرد قابل توجهی را در میان انواع نقد پیدا کرده و موضوعی نسبتا نوین تلقی میشود. نقد و کنکاش شعر دوره معاصر، بازتاب تصاویری از واقعیات اجتماعی و به ویژه تاثیر آن بر روحیات شاعر است. پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی و نقد روانشناختی زبان و ادبیات معاصر پرداخته است، حاکی از این میباشد که شاعران و نویسندگان ادبی دوره معاصر، با انعکاس آلام و آمال جامعه و ترسیم روحیات خود به بازخوانی نقد روانشناختی قدم میگذارند و با استمداد از انواع مکانیزمهای دفاعی روانی، ویژگیهای روانشناختی اشعار خود را به نمایش میگذارند. بهطور کلی اشعار شاعران و متون ادبی نویسندگان رابطه تنگاتنگ اجتماع و روان فرد را نمایان میکنند و بازتاب دهنده ابعاد روانشناختی شخصیتی آنهاست. از آنجا که شعر و ادبیات امروز حاصل تجربیات شخصی و اجتماعی و متاثر از روحیات و عواطف روانی شاعران و نویسندگان است، شناخت فراز و نشیب های زندگانی شاعران امروزی تقریبا ضروری است؛ چرا که شاعر امروزی به دلیل پیروی نکردن از سنت گرایی کهن، تقریبا مستقل از دیگران عمل می کند و از او شعر به عنوان ابزاری برای بیان عقاید و احساسات خود و حتی ابزاری به منظور رسیدن به اهداف سیاسی و اجتماعی استفاده می کند. لذا تاثیرات سیاسی و اجتماعی و زندگانی شخصیت شاعر معاصر با گزینش واژگان، به ویژه رنگها در ارتباط مستقیم است.

کلیدواژه ها

نقد روانشناختی، احوالات، شخصیت، زبان و ادبیات فارسی، ادبیات معاصر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.