ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای ساختمان های بیمارستانی بتن آرمه با استفاده از روش غربالگری سریع چشمی بر اساس ضوابط FEMA P-۱۵۴ و نشریه ۳۶۴

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های زیرساخت های عمرانی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CER-9-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبد العلی روفی

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، ایران.

علی خیرالدین

استاد ممتاز، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، ایران.

حسین نادرپور

استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، ایران.

چکیده

زلزله از جمله بلایای طبیعی است که با خود، آثار شدید فیزیکی و خسارت های اقتصادی و جانی را به همراه دارد. از این رو، ارزیابی میزان خسارت، آسیب پذیری و برنامه ریزی به منظور آمادگی و کاهش خطر قبل از وقوع زلزله، امری ضروری است. این پژوهش با هدف ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای بیمارستان های موجود شهر کابل انجام شد. در پژوهش حاضر، ۲۳ بیمارستان که دارای ۶۰ ساختمان بتن آرمه موجود بودند با تکنیک غربالگری سریع چشمی (RVS) ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای شد. ساختمان ها براساس شاخص های کلیدی مصوب در  FEMA P-۱۵۴و نشریه ۳۶۴ نمره دهی و تحلیل شدند. در بررسی آسیب پذیری لرزه ای هیچ یک از ساختمان ها حداقل امتیاز قابل قبول را کسب نکرد. علی رغم اینکه بیمارستان های شهر کابل در شرایط عادی فعال هستند؛ در شرایط بحرانی عواملی مانند ضعف مقاومت سازه ای، غیرسازه ای و رعایت نکردن ضوابط طراحی می تواند سبب اختلال عملکرد و ناکارآمدی بیمارستان ها گردد. احتمال شکست این ساختمان ها با در نظر گرفتن امتیاز نهایی به ازای یک رخداد لرزه ای MCER بین ۳.۱۶ تا ۴۵.۶% بوده، به طوری که نشان دهنده این است که در زمان وقوع پدیده های مخرب چون زلزله، احتمال وارد شدن خسارت به ساختمان ها و خارج شدن آنها از چرخه کاربری ویژه خود وجود خواهد داشت. با توجه به نتایج پژوهش، احتمال آسیب پذیری لرزه ای ساختمان های بیمارستانی بتن آرمه موجود در شهر کابل در زمان زلزله وجود دارد و درجه این آسیب پذیری لرزه ای از کم تا زیاد متفاوت است. بنابراین این ساختمان ها باید مورد ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای کیفی قرار گیرند.

کلیدواژه ها

ارزیابی آسیبپذیری, پیشگیری بحران, درجه آسیب پذیری, ساختمان بیمارستانی, غربالگری سریع چشمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.