بررسی ضریب ضربه پل های کابل ایستا تحت عبور بار متحرک با سرعت های مختلف

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های زیرساخت های عمرانی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CER-9-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا دهقانی

دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه قم، قم، ایران.

احسان دهقانی

دانشیار، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه قم، قم، ایران.

چکیده

با توجه به تحولات در حوزه حمل ونقل سریع، افزایش سرعت مجاز و ظرفیت باری، بارهای متحرک می توانند تاثیرات چشم گیری بر نیروهای دینامیکی پل ها داشته باشند. برای مد نظر گرفتن اثر دینامیکی در طراحی سازه، ضریب ضربه دینامیکی به عنوان نسبت بی بعد پاسخ دینامیکی به پاسخ استاتیکی معرفی شده است. ارزیابی دقیق این ضرایب به طراحی های ایمن و اقتصادی برای پل های جدید کمک می کند. با این حال، ارزیابی ضریب تاثیر دینامیکی به دلیل مکانیزم پیچیده تعامل وسیله نقلیه- پل و تاثیر پارامترهای زیادی که بر ضریب تاثیر دینامیکی اثر می گذارند، از جمله ویژگی های دینامیکی پل و وسیله نقلیه، شرایط سطح جاده، سرعت وسیله نقلیه، شرایط ترافیکی و غیره، موجب پیچیدگی بسیاری در مسئله می شود. در این تحقیق با اعمال بار زنده وسایل نقلیه به صورت گام به گام و انجام تحلیل تاریخچه زمانی، تحلیل دینامیکی تحت بار متحرک صورت گرفته است. این مطالعه به صورت موردی سه نوع مختلف از پل های کابلی با دهانه ها و چیدمان کابل های متفاوت به صورت مدل های دوبعدی مورد بررسی قرار گرفته اند. این مطالعه به تحلیل ضریب ضربه نیروهای خمشی و برشی اجزای عرشه و پایلون ها و همچنین نیروهای محوری کابل ها می پردازد و نتایج حاصل از آن با ضرایب پیشنهادی آیین نامه های طراحی مقایسه می شوند. همچنین تاثیر تغییرات سرعت عبور بار بر ضریب ضربه دینامیکی در پل های کابل ایستا نیز مورد ارزیابی و مطالعه قرار گرفته است. این پژوهش تلاش دارد تا با توجه به مطالعات انجام شده، بهبود و بهینه سازی در طراحی و عملکرد پل های کابلی ایستا را به منظور مقابله با تغییرات دینامیکی و افزایش سرعت بارها ارائه دهد.

کلیدواژه ها

پل های کابل ایستا, تحلیل دینامیکی بار متحرک, ضریب ضربه (IM), بار دینامیکی مجاز (DLA), ضریب تقویت دینامیکی (DAF)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.