ارزیابی پارامتر های موثر بر پاسخ دینامیکی دو بعدی دره های خالی به منظور بهبود مطالعات ریز پهنه بندی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنفرانس ملی شهرسازی، معماری، عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF21_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان نفیسی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی ژئوتکنیک-دانشکده فنی دانشگاه تهران، تهران ، خیابان انقلاب ، دانشگاه تهران ، پردیس دانشکده های فنی ، دانشکده مهندسی عمران

بهروز گتمیری

استاد دانشگاه تهران و دانشگاه پل ها و راه های فرانسه، تهران ، خیابان انقلاب ، دانشگاه تهران ، پردیس دانشکده های فنی ، دانشکده مهندسی عمران

چکیده

مطالعات نظری و مشاهدات زلزله های واقعی در مورد تفرق امواج در توپوگرافی های سطحی نشان داده است که پاسخ زمین در یک زلزله و در دو نقطهی نزدیک به هم کاملا متفاوت بوده است، حداقل بخشی از علت این امر به اثرات ساختگاه نسبت داده شده است. در تحقیق حاضر مقایسه تاثیر پارامتر های مختلف در دره ها مستطیلی، ذوزنقه ای و مثلثی شکل تحت تحریک لرزه-ای امواج SV از نوع ریکر با انتشار در زوایای مختلف بر پاسخ زمین در نقاط مختلف به کمک برنامه ی هیبرید صورت گرفته است. در این برنامه جهت بررسی پاسخ دینامیکی ساختگاه از ترکیب روش اجزای محدود (FEM) و روش اجزای مرزی (BEM) استفاده شده است. مصالح الاستیک، خشک و همگن می باشند و دره ها به صورت خالی از رسوبات مدل شده اند. نقاط و زوایای بحرانی دره مشخص شده و پارامتر هایی برای نشان دادن اثرات توپوگرافی در انواع دره تعریف شده اند. مشخص شده است که تغییر زاویه امواج می تواند حالتی بحرانی در مرکز دره های مستطیلی عمیق ایجاد کند و همچنین تشدید در لبه ی تمام دره ها را افزایش دهد. نتایج در قالب نمودارهایی کاربردی برای الگو و میزان بزرگ نمایی جابه جایی در عرض دره ارائه شده که از انها در مطالعات ریز پهنه بندی و کاهش خطرپذیری می توان استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اثر ساختگاه ، دره های آبرفتی، برنامه هیبرید، امواج SV مایل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.