راهکارهای تقویت و توسعه مهارتهای ارتباطی در مدیران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس ملی ایده های نوین در علوم انسانی و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: INFM11_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم عسگری

دانشگاه آزاد اسلامی/ کارشناسی ارشد؛ رشته روانشناسی بالینی

عرفان بخشی زاده

دانشگاه پیام نور/ کارشناسی ارشد، مدیریت کسب و کار_ گرایش رفتارسازمانی و منابع انسانی

چکیده

گفته اند که قلم میتواند از شمشیر هم نیرومند تر باشد. اما این امر زمانی صحیح است که قلم به وجود آورنده یک کلام مکتوب،تاثیرگذار باشد. برخی از مدیران پی درپی نامه و یادداشت رسمی یا غیر رسمی ضعیف و کم تاثیر می نویسند. آنان ترجیحمیدهند که بیشتر مکاتبه کنند و از ارتباط چهره به چهره هراس دارند. در نتیجه به دلیل ضعف در برقراری ارتباط نوشتاریکارها خوب پیش نمیرود. شواهد نشان میدهد که بسیاری از مدیران پس از آن که ناخواسته پست مدیریتی خود را از دستمیدهند، بسیار ناراحت و غمگین میشوند. آنان گاهی تعادل روحی خود را نیز از دست داده و به زمین و زمان بدبین میشوند.حتی با همه مسئولان مافوق یا همتراز خود کینه میورزند. این درحالیستکه این مدیران بر کنار شده میبایست رفتار مدیریتیخود را در دوران گذشته مورد ارزیابی و قضاوت قرار دهند، نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنند تا از این تجربه تلخ، برایآینده درس و عبرت بگیرند. در این مقاله مهارتهای ارتباط رو در رو بعنوان یکی از مهارت های ارتباطی مدیران، گوش کردنیک مهارت اساسی و یک مسئولیت مدیر؛ شناخت مهارت های ارتباط نوشتاری، بعضی از اصول و مبانی تقویت این مهارتها درمدیران ؛ و زبان رفتار که بخش عمده ارتباطات غیرکلامی را تشکیل میدهد، شامل رفتارهایی است که به کمک آن ها بهترمیتوانیم بادیگران ارتباط برقرار کنیم. مانند نحوه نشستن، حرکات بدن، حالتهای صورت و ... و پس از شناخت مهارتهایارتباط غیرکلامی، بعضی از اصول و مبانی تقویت این مهارت ها ارائه می شود و روش ارتباط با کارکنان شرح داده می شود.

کلیدواژه ها

مهارتهای ارتباط رو در رو، مهارتهای ارتباط شنیداری، مهارتهای ارتباط نوشتاری، مهارتهای ارتباط غیرکلامی؛ (زبان رفتار)، توصیه های ارتباطی برای مدیران برکنار شده، مهارتهایی برای توسعه ارتباطات سازمانی و .......

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.