تصویرپردازی از تاسیس مناطق ویژه گردشگری در ایران و کارکردهای آن در استقرار حکمرانی مطلوب سرزمینی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی کشاورزی،محیط زیست، توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF13_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهره پیرانی

استادیار علوم سیاسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد

محمدعلی کیانی

دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

مقاله حاضر به لحاظ ماهیت اکتشافی؛ از نظر هدف، کاربردی و مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعاتنیز به شیوه اسنادی-کتابخانه ای بوده است. پژوهش پیشرو مترصد پاسخگویی به این سوال است که اساسا چرا فرآیند پیمایشتوسعه محلی، منطقه ای و ملی در ایران از اثربخشی و کارآیی پایین رنج می برد و جهت نیل به حکمرانی مطلوب بر و در سرزمینچه باید کرد؟یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که وسعت سرزمین ایران، موقعیت کم نظیر در نقشه جغرافیا، تنوع اقلیمی، گیاهی وجانوری در کنار جوامع بومی توانمند با ضریب سواد بالای نود درصد، شرایط لازم برای بازطراحی و سازماندهی نوین فضا و عبوراز اقتصاد رانتی نفت را پیشروی سپهر حکمرانی ایران قرار داده است که در صورت فهم صحیح از این قابلیت ها و کاهشمعتنابهی از تولیگری و تمرکزگرایی سیاسی-اداری، می توان شاهد استقرار الگوی توسعه نیمه متمرکز، توسعه متوازن منطقه ای،کاهش رقابتهای قومی و محلی، استقرار حکمروایی مشارکتی و توسعه پایدار شهری و روستایی در کشور باشیم. پیشنهادعملیاتی در این پژوهش نیز مناطق ویژه گردشگری، به عنوان گونه جدیدی از توزیع فضایی قدرت و شکل بدیع از سازماندهیسیاسی-اداری فضا مبتنی بر اصل مزیت نسبی و با هدف حکمرانی مطلوب سرزمینی است که میتواند تاثیرات شگرف در ادخالفرهنگی، انبساط اجتماعی، رشد اقتصادی، پایداری زیستی و انقطاع زنجیره آسیب های ناشی از فقر ایفا نماید. این ایده که مطابقبا اکولوژی و جغرافیای ایران است، هم میتواند مشارکت جوامع بومی و محلی را در فرآیند توسعه تسهیل و تضمین نماید و ازاین جهت به تحقق اقتصاد مردمی بیانجامد و هم میتواند نقش سیاسی-اداری که در بعضی شهرستانهای فعلی کشور، ضدتوسعه،سیاست زده، غیرعلمی، واپس گرا و ناکارآمد است را بازستانده و با اعطا نمودن سایر نقش های دارای مزیت نسبی و غیرسیاسی،اعم از اقتصادی، خدماتی و گردشگری، زمینه توسعه پایدار منطقه ای و برخورداری بیشتر را فراهم سازد.

کلیدواژه ها

مناطق ویژه گردشگری، حکمرانی سرزمینی، سازماندهی نوین فضا، بازتوزیع فضایی قدرت، برنامه ریزی فضایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.