سلاح و نقش آن در پلیس علمی و کمک به کشف جرائم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMIRL-3-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن شوروکی

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد، حقوق جزا و جرم شناسی، دانشکده علوم انسانی، گروه حقوق، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، مشهد، خراسان رضوی، ایران.

جواد جهانشیری

دکتری حقوق و جرم شناسی، دانشکده علوم انسانی، گروه حقوق، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، مشهد، خراسان رضوی، ایران.

چکیده

واژه به ظاهر ساده و بی آلایش اسلحه، در عالم حقوق جزا سهل ممتنع به شمار می آید. سابقه قانون گذاری ایران گواه بر این مدعاست که مفهوم حقوقی اسلحه ابهام برانگیز است. مقنن با وضع تبصره الحاقی ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی در سال ۱۳۸۷ و تصویب قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز در سال ۱۳۹۰ و آیین نامه اجرایی آن، تا حدی به تنقیح مطلب پرداخته است لیکن در رابطه با ضابطه و معیار اسلحه در تبصره ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵، همچنان محل ابهام باقی است و تضارب آرا و عقاید، هرچند موجب پویایی دانش است اما نگرش های متفاوت و طرز تفکرهای مختلف از تبصره مذکور در مقام عمل، گاه موجب سهل گیری و گاه موجب سختگیری در رسیدگی شکلی و نهایتا تبرئه یا محکومیت را در رسیدگی ماهوی برای مرتکب آن در شرایط مشابه یکسان رقم می زند. از ابتدای تشکیل جوامع بشری، جرم و ترس از وقوع آن، یکی از اصلی ترین دغدغه های انسان بوده است. در عصر حاضر که با استفاده از فناوری های جدید عملا مرزها از بین رفته و جهانی شدن نیز به گسترش و تسهیل ارتباطات فرا مرزی دامن می زند، ارتکاب «جنایات سازمان یافته» معضلی است که جامعه جهانی قرن بیست و یکم و کل بشریت را تهدید می کند. اهمیت این موضوع موجب صرف حجم بسیار بالایی از درآمد ملی کشورها به منظور مبارزه با جرم و سازمان دهی تلاش های گوناگون ملی و بین المللی جهت مهار آن شده است. این تلاش ها، گاه به شکل واکنش و سرکوبگری و گاه به شکل اقدامات منفعل و غیرمستقیم نمود پیدا می کنند. در این تحقیق با مطالعات کتابخانه ای به تبیین و تحلیل اقدامات و تدابیری که نیروی پلیس علمی به صورت کنشی و واکنشی با هدف پیشگیری از جرم انجام می دهد، پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

سلاح، مطلق به کارگیری، پلیس علمی، جرائم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.