شاخصه های حکمرانی شایسته از منظر سیاست نامه خواجه نظام الملک طوسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMIRL-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 377
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مزدک نصوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه حقوق عمومی و اقتصادی، دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

کتاب سیرالملوک خواجه نظام الملک طوسی، خلاصه ای از اندیشه ایرانشهری است که دو مفهوم دولت مدرن و حکمرانی شایسته را در نظمی سیاسی و اخلاقی با یکدیگر می آمیزد تا جوهره حقوق عمومی ایران را با بنیان های فرهنگی، سنتی و دینی ایرانی-اسلامی هموند نماید. این کتاب، نه تنها به نظریه پردازی پیرامون شیوه حکمرانی ممالک اسلامی می پردازد بلکه بدین نتیجه می رسد که اندیشه ها و تفکرات خواجه نظام الملک به عنوان پشتوانه محکمی برای زبان پارسی قرار گرفته است. از سوی دیگر، نظریه حکمرانی شایسته (خوب)، مبتنی بر این اندیشه است که یک حکومت الزاما نمی تواند واجد تمامی اوصاف و عناصر شایستگی و سودمندی باشد اما باید بتواند کرامت انسانی و به زمامداری را برای شهروندان خود به ارمغان بیاورد. هدف پژوهش حاضر این است که با تحلیل و بررسی کتاب سیرالملوک اثبات نماید حقوق عمومی در ایران از یک پشتوانه تاریخی و فلسفی غنی برخوردار بوده و می تواند مولفه های حکمرانی شایسته (به زمامداری) را در پرتو مفاهیم حقوق عمومی به منصه ظهور بگذارد.

کلیدواژه ها

به زمامداری، حقوق عمومی، حکمرانی شایسته، دولت مدرن، سیاست نامه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.