بررسی اعتبارسنجی بایسته های مفردات پژوهی در قرآن از نگاه امین الخولی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم قرآنی، دوره: 14، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_QSF-14-55_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد قاسمی شوب

استادیار گروه اندیشه ومطالعات فرهنگی دانشگاه جامع امام حسین (ع)

چکیده

مفردات پژوهی در قرآن، از ارکان بنیادین فهم عبارات قرآن محسوب می شود که از زوایا و نگاه های گوناگون مورد واکاوی قرار گرفته است و از جمله اندیشمندانی که به این مهم پرداخته، امین الخولی- محقق معاصر مصری- است. این جستار با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، بایسته های مفردات پژوهی از منظر وی را مورد بررسی قرار داده و بدین رهیافت رسیده است که خولی، مفردات پژوهی را در سه گام لازم می داند: ۱- مفردات پژوهی لغوی؛ ۲- مفردات پژوهی قرآنی؛ ۳- تحلیل داده های بدست آمده از مراحل قبل با رویکرد عدم ترادف. از منظر خولی، در گام نخست باید به چند بایسته توجه لازم را مبذول داشت که عبارتند از: ۱- تطور معنایی واژگان؛ ۲- فهم معنای عصر نزولی کلمات؛ ۳- تشخیص معرب یا عربی بودن واژگان؛ ۴-محور قرار دادن اصل حسی؛ ۵- تحلیل معنا با تکیه بر حس و ذوق عربی. با این حال، نظریه خولی با وجود همه نقاط قوتی که دارد، از سه بعد با انتقاد مواجه است: ۱- «استقراء ناتمام شواهد»؛ ۲-«وجود ابهام در برخی از بایسته ها»؛ ۳- «عدم احصاء همه بایسته ها».

کلیدواژه ها

امین الخولی, مفردات پژوهی, واژگان قرآن, بایسته های واژه کاوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.