جهان شناسی در عجایب نگاری ها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تاریخ علم، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHS-17-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجعفر اشکواری

استادیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه زنجان

سید جمال موسوی

دانشیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشکده الهیات دانشگاه تهران

مسعود صادقی

استادیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشکده الهیات دانشگاه تهران

چکیده

جهان شناسی و مساله نظم حاکم بر جهان از موضوعاتی است که عالمان علوم مختلف ازجمله عجایب نگاران در تمدن اسلامی به آن پرداخته اند. پرسش اصلی این پژوهش این است که عجایب نگاری ها، از حیث جهان شناسی و نشان دادن نظم حاکم بر جهان چگونه عمل کرده اند؟ در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی تلاش شده است به منظور دریافت درک صحیح از جهان شناسی در عجایب نگاری ها، در گام نخست، به جهان، جهان شناسی و عجایب نگاری در تمدن اسلامی پرداخته و سپس اجزا و عناصر شناخت جهان در این متون بررسی و تحلیل شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که جهان شناسی در عجایب نگاری ها تلفیقی از آراء مختلف است، اما موضوع مهم، مساله وحدت مبدا هستی، پیوستگی عالم خلقت و جاری بودن عظمت و قدرت باری تعالی در مخلوقات است.

کلیدواژه ها

جهان شناسی, عجایب نگاری, عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.