بررسی روند تغییرات پارامترهای هیدرواقلیمی تالاب میانکاله، مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 10، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-10-37_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم سلیمانی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید حسین علوی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آبخیزداری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

فاطمه شکریان

استادیار، گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

اسماعیل مختارپور

معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان مازندران-ساری.

چکیده

در این مطالعه به بررسی روند تغییرات پارامترهای هیدرواقلیمی تالاب میانکاله با استفاده از آزمون من- کندال و شیب سن پرداخته شد. پارامتر های دما، بارش و تبخیر از ایستگاه های سینوپتیک دشت ناز و هاشم آباد و همچنین داده های دبی از ایستگاه های هیدرومتری خلیل محله، تازه آباد، باغو و وطنا استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون من -کندال نشان داد که دما در ایستگاه دشت ناز در فصول بهار و تابستان با اطمینان ۹۵% دارای روند معنی دار افزایشی و در فصل زمستان دارای روند معنی دار کاهشی است. همچنین در ایستگاه هاشم آباد در فصول بهار و پاییز دارای روند افزایشی با سطح اطمینان ۹۵% است. بارش در ماه های آذر و بهمن در ایستگاه دشت ناز با سطح اطمینان ۹۵% به ترتیب دارای روند کاهشی و افزایشی است. بیشترین تغییرات روند در دبی نیز مربوط به ایستگاه وطنا می باشد که در مقیاس سالانه دارای روند کاهشی می باشد. تبخیر نیز در ایستگاه دشت ناز در فصول پاییز و زمستان دارای روند کاهشی و در فصل بهار دارای روند افزایشی است. همچنین در ایستگاه هاشم آباد میزان تبخیر در فصل پاییز دارای روند کاهشی می باشد. نتایج حاصل از روش تخمین گر شیب سن نشان می دهد بارش در ایستگاه دشت ناز در آذر ماه برابر با ۹۸۳/۲- و در مقیاس سالانه نیز مربوط به ایستگاه هاشم آباد با ۲۸۳/۶- می باشد. بیشترین شیب خط روند مثبت ماهانه در بین تمامی پارامترها مربوط به بارش مرداد ماه در ایستگاه دشت ناز با مقدار ۲۰/۳ می باشد همچنین در مقیاس سالانه نیز بیشترین مقدار مربوط به تبخیر در ایستگاه هاشم آباد با مقدار ۱۵۷/۲ می باشد.

کلیدواژه ها

آزمون من-کندال, تخمین گر شیب سن, هیدرواقلیم, تالاب میانکاله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.