تبیین نقش میراث فرهنگی در شکل گیری شاخص تصویر ذهنی مطلوب در فضاهای شهری ؛ نمونه پژوهش : مجموعه سبزه میدان قدیم و جدید زنجان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری- شهر: " از معماری زیست مبنا تا آرمانشهر"
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI07_122
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پارسا ورقایی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری ، گروه مهندسی شهرسازی و معماری ، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی ، زنجان، ایران

علی شکوهی

استادیار، گروه مهندسی شهرسازی و معماری ، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی ، زنجان، ایران

چکیده

فضاهای در زمانهای مختلف قدیم در هسته اصلی و اولیه شهرها احداث شدند؛ برخی از آنها ارزش و هویت خود را در طول زمان و در دوره های مختلف از دست دادند؛ اما برخی دیگر ضمن تخریب و تغییر شکل ظاهری و کالبدی خود، همچنان هویت و سرزندگی خود را حفظ نموده اند. این حفظ هویت بستگی به میراث فرهنگی دارد که در آن مکان به خوبی حفظ و نگهداری شده است . به صورت کلی ، حفظ هویت و میراث فرهنگی -تاریخی مکان،سبب توجه مردم و ثبت تصویر ذهنی مثبت و مطلوب از مکان می گردد، در عوض آن مکان هایی که این عناصر را ندارند و یا دارای کمبود نشانه هستند، سبب هویت زدگی می شوند. از طریق ارتقای میراث فرهنگی می توان چهره ای تاریخی و هویتی به فضای شهری بخشید. در این پژوهش سعی گردید که عناصر فرهنگی -تاریخی در سبزه میدان قدیم و جدید شهر زنجان شناسایی و در مراحل بعدی تاثیرگذاری آن بر رفتار و نحوه عملکرد افراد و تصویر ذهنی آنها مورد بحث قرار گرفت . یافته های این پژوهش نشان داد که حدود ۱۴ درصد از افراد حاضر در سبزه میدان زنجان در وضعیت نشستن و یا استراحت کردن هستند. به علت عدم توجه کافی به عناصر تاریخی -فرهنگی تعداد افراد بالای ۵۱ سال، ۱۹ درصد بوده که در رده دوم از آخر جا دارد؛ که با ترکیب عناصر بومی و ارتقای آن ها در این فضای شهری می توان به جذابیت و ثبت تصویر ذهنی مثبت کمک کرد. یافته های الگوهای حرکتی مردم نیز نشان دادند که بیشتر برای دیدن عناصر تاریخی -فرهنگی و یا لمس آنها از نزدیک ، به نقاط مناسب در فضا مراجعه می کنند. حدود ۷۵ درصد از شهروندان نیز برای ایجاد خاطرات جمعی با اعضای خانواده و یا دوستان خود به سبزه میدان مراجعه می کنند؛ چون در طول تاریخ شکل گیری این فضا، خاصیت مردمی بودن خود را تقریبا حفظ کرده است . در انتها برخی پیشنهادات برای ارتقای میراث فرهنگی -تاریخی سبزه میدان جدید که جدیدالاحداث می باشد، اشاره شد که با ارتقای آن در تصویر ذهنی افراد اثر مطلوبی برجای گذاشت .

کلیدواژه ها

فضای شهری ، میراث فرهنگی ، تصویر ذهنی ، سبزه̀میدان، شهر زنجان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.