زنان و تعامل جنسیت و فضا در فضاهای شهری ؛ نمونه موردی : مقایسه تطبیقی فضای شهری محله در کشورهای ایران، اتریش و بارسلونا
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری- شهر: از معماری زیست مبنا تا آرمانشهر
- کد COI اختصاصی: CBEAUI07_091
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 440
نویسندگان
دانشجوی دکتری ،گروه شهرسازی ، واحد قزوین ، دانشگاه آزاد اسلامی ، قزوین ، ایران.
استاد دانشکده شهرسازی ، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران،تهران، ایران
استادیار، گروه معماری ، واحد قزوین ، دانشگاه آزاد اسلامی ، قزوین ، ایران.
استاد پژوهشگاه فرهنگ و هنرجهاد دانشگاهی تهران، تهران، ایران.
چکیده
در قلمرو برنامه ریزی شهری ، یک بعد مهم که در عین حال اغلب نادیده گرفته می شود تعامل بین جنسیت و فضا در فضای شهری است . رابطه جنسیت و فضا، رابطه پیچیده و جذابی است که بطور قابل توجهی بر زندگی روزمره انسان-ها تاثیرگذار است و به نحوه هدایت و تعامل انسان با محیط اطراف بستگی و ارتباط دارد. این مقاله علاوه بر مرور نظریه نظریه پردازان مطرح در جنسیت و فضا؛ به رابطه چندوجهی بین این دو مبحث پرداخته است . در همین راستا به کمک روش تحلیل مضمون مشخص شد عوامل اصلی تعامل جنسیت و فضا در فضای شهری در قالب ۳ بعد شامل : ابعادجنسیتی ، ابعاد فضایی ، ابعاد کالبدی ،۷ مولفه شامل : قدرت جنسیتی ، تفاوت جنسیتی ، فضای جنسیتی ، محدودیت فضایی جنسیتی ، نابرابری جنسیتی ، فضای زیسته و ساختار اجتماعی - کالبدی جنسیت و ۴۹ زیرمولفه (شناسایی شده در مرحله مرور نظام مند ) می باشند.در ادامه با استفاده از روش اسنادی به مطالعه تطبیقی این عوامل در فضاهای شهری محله در کشورهای ایران، اتریش و بارسلونا می پردازد. نتایج نشان می دهد که این عوامل در تعامل جنسیت و فضا در فضاهای شهری کشورهای مورد مطالعه تاثیرگذار هستند، با این تفاوت که این عوامل بصورت مولفه های طراحی شهری حساس جنسیتی در طراحی فضای شهری محله در کشورهای بارسلونا و اتریش استفاده شده اند اما در ایران این مولفه ها بخاطر قدرت انضباطی در فضا و استفاده از تکنیک های انضباطی سیاسی حکومت دیده نشده اند. تنها حرکت هایی توسط کاربران فضا در جهت به چالش کشیدنو یا تغییر و تحول در نظم انضباطی فضا توسط کاربران فضا قابل مشاهده می باشد.کلیدواژه ها
جنس، جنسیت، فضا، فضای شهری، زنان.مقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.