بررسی راهبردهای ایران و ترکیه در بحران سوریه با استفاده از نظریه بازیها

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 32، شماره: 124
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-32-124_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل امامیان

پژوهشکده دفاعی امنیتی

چکیده

در جهان معاصر، تحولات خاورمیانه از پردامنه ترین و ژرف ترین تحولات در ساختار سیاسی کشورهای منطقه به شمار میآید. سوریه نیز به عنوان یکی از کشورهای منطقه درگیر این تحولات بوده است. بحران سوریه یکی از پیچیده ترین بحران های جوامع عربی است که با گذشت چندین سال ادامه دارد. ایران و ترکیه به عنوان دو کشور منطقه ای از ابتدا در این بحران وارد شده و با هدف تغییر نقشه سیاسی و موازنه قدرت در خاورمیانه، سعی بر کنترل سوریه دارند. تلاش در جهت این مهم، آنها را به سمت رقابتی بی سابقه مبتنی بر متغیرهای ایدئولوژیکی و هویتی وارد کرده است. ترکیه و ایران ازجمله بازیگران منطقه ای میباشندکه رویکرد فعالانه ای را در خصوص این تحولات در راستای منافع خود در پیش گرفته اند. بحران سوریه برخورد منافع راهبردی ترکیه و ایران را آشکار کرده است. این دو کشور در حال دنبال کردن سیاست های مخالف در بحران سوریه هستند. این مقاله به بررسی رابطه علی بین راهبردهای منطقه ای ترکیه و ایران به عنوان متغیر مستقل و سیاست های متناقض این دو کشور در بحران سوریه به عنوان متغیر وابسته می پردازد. هدف از انجام این پژوهش آن است که نقش منطقه ای ترکیه و ایران را با درنظرگرفتن سیاست های متضاد این دو کشور با استفاده از نظریه بازیها در بحران سوریه را بدست آوریم . در این مقاله با استفاده از مدل سازی نظریه بازیها (بازی با مجموع صفر) تجزیه و تحلیل لازم در خصوص راهبردها و سیاستهای اعمالی از طرف دو کشور که اهداف متضادی در کشور سوریه دارند مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

بحران سوریه, خاورمیانه, تجزیه وتحلیل نظریه بازی, تعادل نش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.