معرفی و بررسی عناصر اجرایی و نمادین آیین های عاشورایی در شهرستان استهبان (با تاکید بر سه آیین چک چکو، چارچو و سینه دوری)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشنامه فرهنگ و ادبیات آیینی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCRL-2-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه برزوئیان

دانشگاه تربیت مدرس

محمدحسین چاره جو

دانشگاه آزاد اسلامی شیراز

چکیده

آیین­های عاشورایی در ایران قدمت بسیار دارد و درباره ریشه­ها و محتوای فرهنگی و تاریخی این آیین ها سخن بسیار رفته است؛ اما آنچه مطالعه این آیین­های ملی را همچنان امتداد می­بخشد، علاوه بر ارزش آرشیوی، ویژگی­ها و ظرفیت­های فولکلوریک هر منطقه است که آیین را با ذائقه، فرهنگ و جغرافیای خاصی در­می­آمیزد و با شناسه­های منحصربه فرد بومی عرضه می­کند. شهرستان استهبان در استان فارس نیز یکی از مناطق ایران است که در زمینه آیین­های سوگواری عاشورایی سابقه دیرینه دارد. از میان این ­آیین­ها، «چک چکو»، «چارچو» و «سینه دوری» بیشترین اهمیت و عملکرد آیینی را در این شهرستان دارند. پژوهش حاضر، در پی پاسخ به این پرسش است که آیین های عاشورایی استهبان- با تاکید بر سه آیین یادشده- از چه ظرفیت­های بصری و جنبه­های نمایشی برخوردارند؟ نتیجه اولیه، مبین این امر است که مهم­ترین وجه نمایشی و اجرایی این آیین ها در انتظام گروهی و ریتمیک و هماهنگی مشارکت­کنندگان متجلی می شود و نوعی تداوم و همبستگی قومی و اجتماعی را تداعی می­کند.

کلیدواژه ها

چک چکو, چارچو, سینه دوری, آیین­های عاشورایی, استهبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.