بررسی اثر مدت زمان عصاره گیری و نوع حلال بر میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه گل انگشتانه ارغوانی (Digitalis purpurea L.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 31، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-31-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسون رضایی علولو

Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

محسن ثانی خانی

Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

عزیزاله خیری

Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

ملیحه یعقوبی

Dept of Engineering, Faculty of Chemical Engineering, University of Zanjan, Zanjan, Iran

چکیده

مقدمه: استخراج ترکیبات شیمیایی از گیاهان تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند روش و مدت زمان عصاره گیری، نحوه آماده-سازی نمونه ها، نوع و غلظت حلال استفاده شده قرار دارد. این تحقیق به منظور بررسی اثر مدت زمان عصاره گیری و نوع حلال بر مقادیر ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه گل انگشتانه ارغوانی انجام شد. مواد و روش­ها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه دانشگاه زنجان در سال ۱۴۰۰ اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح مدت زمان عصاره گیری (۲۴ و ۴۸ ساعت) به عنوان عامل اصلی و دو سطح حلال های متانول، اتانول و استون (۱۰۰ و ۸۰ درصد) به همراه شاهد (آب مقطر) به عنوان عامل های فرعی به کاربرده شدند. ارزیابی میزان ترکیبات فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی انجام گردید. تجزیه داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SAS vol.۹ و مقایسه میانگین داده ها از طریق آزمون چند دامنه دانکن در سطح احتمال یک و پنج درصد تجزیه وتحلیل شدند. برای تعیین همبستگی میان مولفه ها، ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS vol.۲۰ بررسی گردید. یافته ­های پژوهش: نتایج نشان داد که میان دو زمان ۲۴ و ۴۸ ساعت عصاره گیری برای استخراج ترکیبات شیمیایی تفاوت معنی داری وجود داشت (P< ۰.۰۱). بیشترین میزان فنل کل (۷۵/۲۴ میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی (۳۶/۷۱ درصد) با عصاره استونی ۸۰ درصد و بیشترین مقدار فلاونوئید کل (۰۳/۶ میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) با عصاره حاصل از حلال اتانول ۸۰ درصد با ۴۸ ساعت زمان عصاره گیری به دست آمد. در کل، افزایش مدت زمان عصاره گیری از ۲۴ به ۴۸ ساعت روند افزایشی معنی داری را در استخراج ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی موجب شد؛ همچنین همبستگی مثبتی میان محتوای فلاونوئیدی (P=۰.۸۶) و فنلی (P=۰.۸۲) با فعالیت آنتی اکسیدانی وجود داشت. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج، افزایش مدت زمان عصاره گیری و نیز استفاده از حلال های هیدروالکلی نسبت به الکل های خالص در استخراج این ترکیبات موثرتر عمل می کنند و می تواند برای رسیدن به یک بازدهی خوب از لحاظ استخراج ترکیبات فنلی به کار گرفته شوند.

کلیدواژه ها

Antioxidant, Flavonoid, Methanol, Acetone, Phenol, Digitalis purpurea L, آنتی اکسیدان, فلاونوئید, متانول, استون, فنل, گل انگشتانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.