مقایسه رضایت از زندگی، افسردگی، اضطراب، تنش و ویژگی های جمعیت شناختی پرستاران بخش های مراقبت های ویژه و غیر ویژه در پاندمی کووید- ۱۹

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه محمدی

Zanjan university of medical sciences

مهران تهرخانی

Zanjan university of medical sciences

مریم محمدی

کارشناس ارشد پرستاری، گروه آموزش پرستاری، دانشکده پرستاری ابهر، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

مقدمه: پرستاران به دلیل ارتباط مستقیم با بیماران کووید-۱۹ در معرض افسردگی، اضطراب و تنش قرار دارند که منجر به کاهش رضایت از زندگی در بین پرستاران می شود. هدف مطالعه حاضر مقایسه رضایت از زندگی، افسردگی، اضطراب، تنش و ویژگی های جمعیت شناختی در پرستاران بخش های ویژه و  غیر ویژه در پاندمی کووید- ۱۹ است. روش کار: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای است. جامعه پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های استان زنجان، ایران در سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱  بین موج چهارم تا ششم کرونا می باشد. در این مطالعه از روش تمام شماری استفاده شد و در کل ۱۳۵۵ پرستار در این مطالعه شرکت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس رضایت از زندگی"(Satisfaction with Life Scale) و "مقیاس افسردگی، اضطراب و تنش-۲۱" (Depression Anxiety Stress Scale-۲۱) استفاده شد. جهت سنجش روایی مقیاس های این مطالعه به پژوهش های پیشین اکتفا شد و پایایی ابزارها به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. داده هاجمع آوری شده در اس پی اس اس نسخه ۲۴ تحلیل شد.  یافته ها: میانگین رضایت از زندگی پرستاران در بخش های ویژه و غیر ویژه به ترتیب  ۴۸/۷ ± ۳۵/۲۱ و ۶۶/۷± ۴۴/۲۰ ، میانگین  افسردگی در بخش های ویژه و غیر ویژه به ترتیب ۵۵/۴± ۸۵/۱۱ و ۴۸/۴ ± ۵۴/۱۱ ، اضطراب به ترتیب ۱۰/۴± ۳۰/۱۱ و ۱۱/۴ ± ۰۰/۱۱ و تنش به ترتیب  ۷۲/۴± ۶۹/۱۳ و ۶۳/۴ ± ۰۵/۱۳ بود.  بین رضایت از زندگی  و تنش در بخش های ویژه و غیر ویژه تفاوت معنا داری دیده شد (۰۵/۰> P) ولی  بین افسردگی و اضطراب در بخش های ویژه و غیر ویژه تفاوت معناداری دیده نشد (۰۵/۰< P).  نتیجه گیری: پرستاران شاغل در بخش های مختلف بیمارستان در پاندمی کووید- ۱۹ از درجات مختلفی از افسردگی، اضطراب و تنش برخوردار می باشند. پیشنهاد می شود جهت افزایش رضایت از زندگی و ارتقاء سلامت روان پرستاران شاغل در بیمارستان ها، برنامه ریزی و اقدامات حمایتی لازم توسط مدیران پرستاری انجام شود.

کلیدواژه ها

Life Satisfaction, Depression, Anxiety, Stress, Nurses, Intensive Care Units, Covid-۱۹., رضایت از زندگی, افسردگی, اضطراب, تنش, پرستاران, بخش های مراقبت های ویژه, کووید- ۱۹.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.