تحلیلها از پدیده رویا در قرآن کریم و فرهنگ اسلامی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث، دوره: 18، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_SMOJ-18-51_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا حاجی اسماعیلی

زهرا کریمی

چکیده

پدیده رویا حقیقتی است که انسان در حیات خویش دایم آن را تجربه می کند. خواب دیدن، رویارویی مداوم انسان با مناظری است گاه فرح بخش و گاه جان سوز. بدین سان، در فرهنگهای مختلف از دیرباز بحثهای مختلفی در تحلیل ماهیت آن پی گرفته شده است؛ همچنان که از دیرباز، برخی تطابق رویا با واقع را موضوعی شایان تامل شناخته، و برخی دیگر نیز، واقع نمایی رویا را انکار نموده اند. بحث در باره رویا در فرهنگ اسلامی هم سابقه ای کهن دارد. قرآن کریم به روشنی در باره اقسام این پدیده بحث نموده، و میان رویاهای صادقه و خوابهای پریشان تمایز نهاده است. به همین ترتیب، ضمن یادکرد برخی کارکردهای رویا و حکمت الاهی از خلق آن، از رویا به مثابه نشانه خدا، و از رویای انبیای الاهی همچون گونه ای از وحی و دریافت پیام از خداوند یاد نموده است. پابه پای این اشارات و تصریحات قرآنی، عالمان مسلمان هم از دیرباز به تحلیل این پدیده توجه نشان داده، و در باره آن از جهات و زوایای مختلف بحثهایی مطرح کرده اند. بناست که در این مطالعه، نگرشهای رایج به رویا در فرهنگ اسلامی و جایگاه آن در متون بنیادین این فرهنگ، بازکاوی شود.

کلیدواژه ها

رویای صادقه, خواب, خواب دیدن, وحی, حجیت رویا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.