چیستی نگاه حرام و پیامدهای آن از نگاه قرآن و حدیث

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم انسانی، اقتصاد، مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: ICRHEMA02_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهر بهروزسرند

احمد امیری

چکیده

نگاه حرام یعنی چشم چرانی به قصد لذت جویی و هوس رانی نسبت به کسانی که نامحرم می باشند. حرمت چشم چرانی از مسلمات شریعیت بوده و در آیات قرآنی، روایات معصومین و اقوال فقها مورد تصریح قرار گرفته است. البته در شریعت نگریستن به وقت خواستگاری، نگاه پزشک بنابه ضرورت و نگاه زنان غیر مسلمان و بی بندوبار استثناء شده است. ازضروریات تحقیق اینکه نظام اخلاقی هر جامعه بنیاد و پیش در آمد پویایی و تعالی آن جامعه در سایر عرصه ها و حوزه های زندگی فردی و اجتماعی است. هدف اصلی تحقیق، تحلیل و تشریح مفهوم و ماهیت نگاه حرام و تبیین پیامدهای آن از نگاه قرآن و حدیث و اهداف فرعی آن، تحلیل و تبیین علل و خاستگاه های نگاه حرام، تشریح آثار و پیامدهای نگاه حرام از منظر قرآن و حدیث، طرح و تفصیل راهکارهای پیشگیری و درمان عارضه نگاه حرام، تشریح دیدگاه روانشناسان در خصوص نگاه های حرام و مضر، تبیین و تشریح انواع و اقسام نگاه حرام از منظر قرآن و حدیث می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای بوده و ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری از نوشته ها و اسناد و متون علوم اسلامی مرتبط و استفاده از سایت های معتبر علوم قرآنی می باشد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات توصیفی – تحلیلی می باشد که با استفاده از استدلال های متداول علوم قرآنی و با استناد به اسناد و مدارک و نوشته ها و علوم اسلامی و آیات قرآنی و احادیث انجام می گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد نگاه حرام که در شریعت تحریم شده و گناه محسوب می شود به مفهوم چشم چرانی نسبت به کسانی است که از منظر موازین دینی نامحرم محسوب شود و به قصد لذت جویی و هوسرانی انجام بگیرد. مگر در مواردی که شرعا استثنا محسوب شده و اجتناب ناپذیر باشد. در این اسناد و قرآن کریم آیات متعددی هم مردان و هم زنان را به چشم پوشی از نگاه حرام توصیه می کند و بر زنان واجب است که آرایش و زینت های خود را بپوشانند. معصومان نیز در سیره و اقوال بر این مهم تاکید کرده اند. بنابراین پیشنهاد می شود والدین کودکان و نوجوانان با استفاده از راهکار های عقیدتی و رفتاری به صورت غیر مستقیم فرزندان خودشان را با اخلاق الهی آشنا نمایند و تربیت کرده و مسئولین آموزش و پرورش دقت کنند که معلمین و مربیان دوره های مختلف بینشی و رفتاری اخلاق را گذرانده تا به مدارس عنوان الگوی دانش آموزان متخلف به اخلاق الهی گردند.

کلیدواژه ها

نگاه حرام، قرآن کریم، روایات، فقه، نظام تربیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.