بررسی تاثیر اینترنت بر هویت دینی با رویکرد پدافند غیرعامل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش پدافند غیر عامل و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: NADHS01_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد میرزایی ملکیان

دکتری جامعه شناسی و مدرس دانشگاه

زهره توکلی

کارشناس ارشد علوم ارتباطات و پژوهشگر صدا و سیما

چکیده

بسیاری از نظریه پردازان، اینترنت را عامل و تسهیل کننده تهاجم فرهنگی غرب، تخریب هویتهای اجتماعی و بومی و به نفع فرهنگ مسلط آمریکایی، و در نهایت یکسانی فرهنگی میدانند. امروزه سایتهای متنوع اینترنتی، تجربه هایی از فرهنگ مسلط را به خانه های انسان ایرانی آورده و از درون انسان و جامعه ایرانی را به چالش طلبیده و چشم اندازهای آنان را به شدت تحت تاثیر فرآورده های خود قرار دادهاند. مسئله مهم این است که، بیشتر افرادی که از سایتهای اینترنتی استفاده میکنند، نوجوانان و جوانان هستند. در نتیجه تحت تاثیر الگوها و ارزشهایی هستند که از طریق این رسانه اشاعه میگردد. اینترنت، فضای فرهنگی نوینی ایجاد میکند که این فضای نوین، مرزهای ملیتی را در مینوردد و عرصه تازه ای میگشاید که احساس هویت جمعی و تعلق دینی را بیش از پیش تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین پیش بینی و بکارگیری اقدامات پدافند غیرعامل برای مقابله با عوامل تخریب کننده هویت جامعه ضروری به نظر میرسد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر رسانه اینترنت در شکل گیری هویت دینی جوانان با رویکرد پدافند غیرعامل میباشد. دیدگاه آنتونی گیدنز درباره شکل گیری هویت در دوران مدرن در سایه وسایل ارتباط جمعی، بهعنوان چارچوب نظری پژوهش انتخاب شده است. جامعه آماری کلیه جوانان ۱۵ - ۲۹ ساله شهر تهران میباشد. روش نمونه گیری بصورت خوشه ای و حجم نمونه ۴۰۷ نفر و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه میباشد. یافته های تحقیق حاکی از نوعی احساس نسبتا قوی هویت دینی در میان جوانان دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سطح بحران هویت دینی در میان جوانان، ارتباط مستقیمی با استفاده از اینترنت دارد. هدف قرار دادن باورهای دینی و مذهبی با رویکرد دین ستیزانه، از جمله اقدامات دشمن در جنگ نرم بر علیه کشور و نظام اجتماعی - سیاسی حاکم بر آن است. در نتیجه برنامه ریزی فرهنگی برای حفظ و تقویت هویت دینی بهعنوان یکی از عواملی است که در پدافند غیرعامل باید مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

هویت دینی، رسانه، اینترنت، پدافند غیرعامل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.