آیینهای ذکر در روایات اسلامی و جایگاه و کارکرد اجتماعی آنها

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث، دوره: 19، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_SMOJ-19-53_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد خانی (فرهنگ مهروش)

چکیده

از جمله رایج ترین آداب دینی در میان مسلمانان، که در روایات بسیاری از آن سخن رفته، ذکر گفتن است. گذشته از آن که بر پایه قرآن کریم و روایات اسلامی، عباداتی مهم در فرهنگ اسلامی از قبیل نماز مصداق بارز ذکر خدا تلقی می شود، مسلمانان در زندگی روزانه خود نیز، به شیوه های مختلفی ذکر می گویند. آنها گاه مجالس وعظ و گردهم آییهای دینی خود را نیز «مجلس ذکر»، «مجلس ذکر اهل بیت (ع)»، یا «مجلس ذکر مصیبت» می شناسانند. در این مطالعه با مروری بر شواهد بازمانده از رواج شیوه های مختلف ذکر، آیینهای ذکر بازشناسی می شوند؛ همچنان که کوشش خواهد شد با تکیه بر شواهد تاریخی، کارکرد و همچنین پیامدهای نظری رواج آنها نیز کاویده شود. هدف آن است که از خلال چنین مطالعه ای مولفه های بنیادین مفهوم ذکر در فرهنگ اسلامی را بهتر بشناسیم؛ همچنان که بناست با این مطالعه دریابیم کدام کارکردهای آشکار و نهان این آیین سبب شده است شیوه های مختلف ذکر این قدر از رواج گسترده در فرهنگ اسلامی برخوردار باشند. چنین مطالعه ای می تواند کمک بکند که مفهوم اصطلاح ذکر در گستره وسیعی از روایات اسلامی بهتر شناخته شود؛ همچنان که بر پایه آن خواهیم توانست میان معنای این اصطلاح در ادوار مختلف فرهنگ اسلامی تمییز دهیم و بدین سان از آن همچون ابزاری مفهومی برای تاریخ گزاری روایات اسلامی بهره جوییم.

کلیدواژه ها

تاریخ انگاره ذکر, ذکر مصیبت, مجلس ذکر, کارکرد ذکر, شیطان, سبک زندگی اسلامی, اوقات فراغت, سرگرمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.