مقایسه تطبیقی وظایف اقتصادی دولت در قانون اساسی ایران و پاکستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSIL-2-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بهرامی حسن آبادی

دانشجوی دکتری حقوق عمومی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران (نویسنده مسئول)

محمد برزگر خسروی

استادیار گروه حقوق اقتصادی و مالیه عمومی، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی.

چکیده

در قوانین اساسی کشورهای مختلف، اهداف و وظایفی برای آن دولت شمرده شده که بخشی از آن، مربوط به وظایف اقتصادی دولت است و نیز مصادیق کلی و نحوه اعمال آن وظایف مورد توجه واقع می­شود؛ چراکه دستیابی به یک اقتصاد پیش رو و سالم با مشارکت و همکاری دولت یکی از مهم­ترین اولویت­های یک میثاق سیاسی اجتماعی ملی محسوب می­شود. در این میان، بررسی وظایف اقتصادی دو دولت از منظر دو قانون اساسی، موجب فهم بهتر وظایف اقتصادی آن­ها، شناخت خلاها و ظرفیت­های احتمالی دو قانون در زمینه وظایف اقتصادی دولت و ایجاد تفاهم و همکاری دو کشور جهت نیل به وظایف اقتصادی خود می­شود. به این منظور، در مقاله پیش رو، سعی می­شود تا به این سوال پرداخته ­شود که در دو قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان از حیث وظایف اقتصادی دولت، چه الگوهای مشترک و یا متمایز و خاصی وجود دارد؟. برای پاسخ به این پرسش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به گزاره­های قانون اساسی دو کشور ایران و پاکستان، سعی می­شود، به صورت مقایسه­ای و تطبیقی، الگوهای مشترک و متمایز وظایف اقتصادی دولت، در چهار حوزه شامل «عدالت و رفاه اقتصادی»، «آزادی اقتصادی»، «استقلال اقتصادی» و «رشد و توسعه اقتصادی» مطرح گردد.

کلیدواژه ها

حقوق اساسی, وظایف اقتصادی دولت, جمهوری اسلامی ایران, جمهوری اسلامی پاکستان, حقوق تطبیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.