آثار اهلیت شرکت های تجاری در حقوق ایران، مصر و لبنان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSIL-2-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رجایی

استادیار گروه حقوق، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه حکیم سبزواری ،مشهد ، ایران

چکیده

شخص حقیقی و حقوقی در حقوق و وظایف مانند یکدیگرند و دارای اهلیت هستند. تفاوت آنها جنبه ی استثنایی دارد. استثنایی که در قانون ذکر شده، حقوق و تکالیف ذاتی انسان است. با این حال مصادیقی مانند وصایت و اخذ به شفعه وجود دارد که با توجه به وجود اهلیت شرکت ها در عمل منشا اختلاف است و نمی­توان به صراحت اظهار نظر نمود که مخصوص شخص حقیقی است یا حقوقی؟این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی تطبیقی و به شیوه کتابخانه ای در ابتدا به بررسی اهلیت شرکت ها سپس به جایگاه این دو نهاد حقوقی در ارتباط با شرکت ها می پردازد. از آنجا که مطالعه تطبیقی بین نظام های حقوقی موجب شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف آنها می شود، نوشتار حاضر اهلیت شرکت های تجاری و آثار را با توجه به قانون تجارت ایران، مصر و لبنان تطبیق داده است. در نهایت با توجه به مواد قانون تجارت این کشورها، این نتیجه به دست آمد که شرکت های تجاری در قانون ایران و مصر و لبنان صلاحیت پذیرش وصایت را دارند هرچند باید توسط نماینده ای از سوی شرکت قبول شود. درباره حق شفعه، از آنجا که قانون تجارت مصر و لبنان از یک سو برگرفته از قانون تجارت فرانسه و از سوی دیگر براساس فقه اهل سنت است و شرایط به وجود آمدن حق شفعه بین اهل سنت و شیعه متفاوت است ایشان به شرکت ها حق شفعه نمی دهند اما برای شرکا چنین حقی را قائلند.

کلیدواژه ها

اهلیت استیفا و تمتع, شخص حقوقی, شخص حقیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.