پی جویی ابعاد زیباشناسی و معناکاوی قالی های ارمنستان از منظر انسان شناسی هنر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه رهپویه هنرهای صناعی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RAC-2-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد افروغ

دانشیار گروه آموزشی فرش، دانشکده هنر، دانشگاه اراک، اراک، ایران.

بی تا بهرامی قصر

استادیارگروه آموزشی گرافیک، دانشکده هنر، دانشگاه اراک، اراک، ایران.

امیلیا نرسیسیانس

دانشیار گروه آموزشی انسان شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

بیان مسئله: قالی ارمنستان، یکی از محصولات هنری و فرآورده ­های فرهنگ بومی این کشور و دیرینه ­ترین نظام بافندگی در جغرافیای قفقاز است که از گذشته در فلات ارمنستان کهن، حیاتی سرزنده داشته است و بر پایه اندیشه خیال ­پردازانه و ذوق ­آزمای بافندگان ارمنی و بهره ­گیری از مفاهیم نمادین آیینی، اساطیری و مذهبی، بافته و عرضه شد. طرح ­ها  و نقش­ ها در این قالی در بستر فرهنگی و بافت جامعه ارمنستان در گذر زمان شکل گرفته و تداوم یافته است که منظور نظر رویکرد انسان ­شناسی هنر است. این رویکرد، وسیع ­نگر و همه ­جانبه است که در مطالعه و شناخت هنر جوامع بومی و بستر فرهنگی آن، مطلوب و ارزش ­مدار است. پرسش اصلی پژوهش این است که بر اساس رویکرد انسان­ شناسی هنر، کارکرد قالی­ های ارمنستان، انواع نقوش و معانی آن­ ها کدام است؟هدف: تحلیل و فهم ابعاد کارکردی و مفاهیم زیباشناختی و معناشناختی نقوش قالی­ های ارمنستان در بستر و زمینه فرهنگی که در آن، خلق شده­ اند، هدف این پژوهش است.روش پژوهش: این پژوهش از نوع کیفی و توسعه­ای و روش تحقیق توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری داده­ها، کتابخانه­ای است.یافته ­ها: خلاصه یافته­ های پژوهش شامل، وجود و حضور انواع نقوش گیاهی، جانوری، اشکال متفرقه­ هندسی، انسانی و خط­ نگاره­ ها در متن قالی­ ها که علاوه بر این­که در جهت نقش­ پردازی و آراستن فضای قالی­ ها، خلق شده ­اند، رسالتی ضمنی را نیز بر عهده دارند و آن جنبه نمادین و معنایی نقوش و یادآوری و پیام ­رسانی فرهنگی و دینی است که هرکدام از آن­ ها در ماهیت وجودی خویش دارند.برخی از آ ن ها شامل اژدها، درخت زندگی (یسی)، صلیب، محراب و کلیسا، ترنج است که هرکدام دارای بار معنایی مختص به خویش است که در گذر زمان و بر بستر فرهنگی جامعه ارمنستان شکل گرفته ­اند.کلیدواژ ه ­ها: ارمنستان، انسان ­شناسی، هنر، قالی، طرح و نقش.

کلیدواژه ها

ارمنستان, انسان­ شناسی, هنر, قالی, طرح و نقش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.