تاثیر همزیستی ریزموجودات مفید بر خصوصیات بیوشیمیایی و مورفولوژیکی مرزه (Satureja hortensis L.) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-7-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر شکوهیان

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سعید حقوردی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

رسول آذرمی

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

استفاده از کود­های زیستی (EM) در شرایط بروز عوامل محدودکننده­ طبیعی مانند شوری می­ تواند راه­کار مناسبی در توسعه­ کشت گیاهان دارویی باشد. به­ منظور بررسی تاثیر EM بر صفات مورفولوژیکی گیاه دارویی مرزه، آزمایشی گلدانی به ­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک ­های کامل تصادفی با دو فاکتور شامل EM در سه سطح صفر (شاهد)، ۱ و ۲ درصد و تنش شوری در سه سطح شامل صفر (شاهد)، ۶  و ۱۲ دسی ­زیمنس بر متر در چهار تکرار در طی سال ۱۴۰۰ در گلخانه­ تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. بیشترین ارتفاع گیاه (۴۰/۶ سانتی­ متر) در شرایط تیماری شوری صفر و غلظت ۲ درصد EM و کمترین ارتفاع گیاه (۱۲/۴سانتی­ متر) در شوری ۱۲ دسی­ زیمنس بر متر و EM  شاهد به دست ­آمد. همچنین، بیشترین و کمترین عملکرد تر بوته (به­ ترتیب ۳۶/۱۶ و ۴ گرم در بوته) مربوط به ترکیب تیمار­ی شوری صفر همراه با EM  ۲ درصد و شوری ۱۲ دسی­ زیمنس بر متر با EM صفر بود. بیشترین میزان پروتئین­ های محلول در شوری صفر و EM ۲ درصد با میانگین ۳۸/۰۳ میلی­ گرم بر گرم وزن تر حاصل شد، درحالی­ که کمترین میزان آن در بالاترین سطح شوری و EM صفر با میانگین ۱۵/۳۰میلی­ گرم بر گرم وزن تر به­ دست ­آمد. با افزایش سطح تنش میزان قند­های محلول گیاه نیز  افزایش یافت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که شوری سبب تضعیف شاخص­ های رشدی گیاه دارویی مرزه و کاربرد EM تحت شرایط تنش، باعث تعدیل اثرات مضر شوری بر این گیاه می­ گردد.

کلیدواژه ها

پروتئین, پرولین, عملکرد, کلروفیل, کلرید سدیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.