پاسخ ارقام طالبی گلخانه ای (.Cucumis melo L) به محلول های غذایی در شرایط کشت بدون خاک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-7-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه پژده

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

سید عبدالله افتخاری

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مختار حیدری

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر محلول های غذایی "پارس، شیزوکا و هاچ مات" بر رشد رویشی و کیفیت میوه ارقام طالبی گلخانه ­ای (کوری، پولینیکا و احلام) در بستر کوکوپیت-پرلایت در طی سال­ های ۱۳۹۷-۱۳۹۶ در دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین وزن خشک گیاه در رقم پولینیکا در محلول غذایی پارس و رقم احلام در محلول­ های غذایی هاچ مات و پارس (به­ ترتیب ۶۴/۱۹، ۶۳/۷۵ و ۶۰/۳۷ گرم) به­ ثبت رسید. بیشترین وزن خشک برگ در رقم احلام در محلول غذایی هاچ مات بود (۴۳/۷۷ گرم). رقم احلام در محلول­ های غذایی هاچ مات و پارس به ­ترتیب دارای وزن میوه ۱۵۸۴ و ۱۵۱۰ گرم، وزن خشک صد بذر ۴/۰۴ و ۳/۵۶ گرم، وزن خشک بذر در میوه ۱۱/۵۶و ۱۰/۷۵ گرم، قطر میوه ۱۳/۵۱و ۱۳/۵۸سانتی ­متر و طول میوه ۱۷/۵۸و ۱۸/۲۸سانتی ­متر بود. وزن محتویات حفره بذری تحت تاثیر تیمار رقم و محلول غذایی قرار گرفت. بیشترین اسیدیته (۰/۰۷ درصد) و عرض حفره بذری (۶/۳۸ سانتی­ متر) در رقم احلام تغذیه شده با محلول غذایی پارس بود. در رقم پولینیکا بیشترین مواد جامد محلول کل (۱۱/۹۸درصد) و شاخص طعم (۳۳۷/۳) در محلول غذایی پارس و بیشترین اسیدآسکوربیک (۱/۰۵ میلی­ گرم در گرم وزن تر) در محلول غذایی هاچ مات بود. نتایج نشان داد که رقم و محلول غذایی، رشد رویشی و شاخص های کیفی میوه طالبی را تحت تاثیر قرار داد. پیشنهاد می ­شود برای کشت طالبی در گلخانه محلول های غذایی متناسب با رقم انتخاب شود. انتخاب محلول غذایی مناسب می ­تواند موجب افزایش کارایی استفاده از عناصر غذایی در ارقام طالبی گلخانه­ ای شود.

کلیدواژه ها

.Cucumis melo L, بذر, مواد جامد محلول, وزن میوه, هیدروپونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.