خوانش های متناسب با فلسفه ی سیاسی فارابی در سیاستگذاری جنایی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه حقوقی معاصر، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LTH-4-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد احمدی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب

سلمان کونانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب

محمدمهدی کیانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب

چکیده

در دوران فترت کنونی که تجدد را نمی توان نادیده گرفت ، شاید فلسفه بتواند ما را از گم شدن در برهوت بی خردی -که به سرعت در جهان گسترش می یابد- حفظ کند.مراد از فلسفه سیاسی اسلامی،نوعی از فلسفه سیاسی است که مبانی و ارکان آن بر محور توحید استوار گشته و پیش فرضها و غایات آن با آموزه های اسلامی سازگار است.فارابی نخستین فیلسوفی است که تلاش کرد فلسفه سیاسی کلاسیک را با آموزه های اسلامی مرتبط تا آنجا که ممکن است هماهنگ نماید.ایشان با بازسازی حکومت نبی به زبان فلسفی ، طرحی برای یک حکومت راستین و مدینه فاضله ارائه و می کوشد پیوندی میان تمدن اسلامی و تاملات عقلانی و فلسفی برقرار نماید.در ادوار مختلف سیاستگذاری جنایی در کشور با برداشت ها و تفاسیر متفاوت از مفاهیم حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی، کرامت انسانی، عدالت ورزی، شایسته سالاری، نظارت همگانی (بر عملکرد حکمرانان) پاسخگویی، شفافیت، امنیت،برائت و مصونیت شهروندان ، مواجه بوده ایم که این امر محل چالش گسترده ی برنامه ریزان و مجریان نیز قرار گرفته است. محل مناقشه آنجاست که سیاست گذاری کرده ایم تا به افقی دست یابیم که نمی دانیم کجاست؟از منظر فارابی ،وظیفه نخست فیلسوف آن است که درد ها و کژی های جامعه را دریابد و برای آن درمان ارائه کند. از این حیث دستگاه فکری فارابی کمک می کند که از خشونت دوری کنیم و مبنا را بر عقلانیت بگذاریم. از این روی فلسفه اسلامی لازم است ادامه اجتماعی یابد.

کلیدواژه ها

فارابی, فلسفه سیاسی اسلامی, سیاستگذاری جنایی, مدینه ی فاضله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.