تشخیص فساد در رب گوجه فرنگی توسط باکتری باسیلوس سوبتیلیس، قارچ پنیسیلیوم و قارچ آسپرژیلوس به کمک بینی الکترونیکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 54، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBSE-54-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز صدریان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه رازی، کرمانشاه،ایران

حسین جوادی کیا

دانشیار مهندسی مکانیک بیوسیستم،دانشگاه رازی، کرمانشاه ، ایران

ناهید عقیلی ناطق

استادیار گروه مهندسی بیوسیستم ، دانشکده کشاورزی سنقر ،دانشگاه رازی، کرمانشاه ،ایران

لیلا ندرلو

دانشیار مهندسی مکانیک بیوسیستم،دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

روح الله شریفی

استادیار مهندسی گیاه پزشکی دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

حفظ کیفیت رب گوجه فرنگی برای صنعت فرآوری بسیار مهم است. باکتری ها، سموم قارچی و کپک ها عواملی هستند که می توانند موجب آلودگی و فساد مواد غذایی شوند. هدف از این پژوهش بررسی عملکرد بینی الکترونیکی در تشخیص فساد در رب گوجه فرنگی و همچنین بررسی تغییرات برخی از خواص فیزیکوشیمیایی مهم در اثر فساد در رب گوجه فرنگی بود. به منظور ایجاد فساد در رب گوجه فرنگی از باکتری باسیلوس سوبتیلیس و قارچ های پنیسیلیوم و آسپرژیلوس استفاده گردید. نمونه برداری برای نمونه آلوده به باکتری در بازه های زمانی ۴ ساعته و به مدت ۲۴ ساعت و برای نمونه های آلوده به قارچ به صورت روزانه و در طول یک هفته به طول انجامید. تفکیک درجه دوم (QDA)، شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و بردار پشتیبان رگرسیون (SVR) روش هایی بودند که برای رسیدن به این هدف مورد استفاده قرار گرفتند. روش QDA عملکرد خوبی در طبقه بندی باکتری و قارچ از خود نشان داد و توانست رشد باکتری و فساد رب گوجه فرنگی را در ۶ زمان نمونه برداری با دقت ۱۰۰ درصدی تشخیص دهد. دقت طبقه بندی به کمک شبکه عصبی برای باکتری بر اساس زمان نمونه برداری ۸۶.۷ درصد و برای نمونه های آلوده به قارچ بر اساس نوع قارچ ۹۰ درصد به دست آمد. بهترین پیش بینی خواص فیزیکوشیمیایی نمونه آلوده به باکتری و قارچ توسط مدل ANN به ترتیب متعلق به خواص درصد وزنی رسوب و اسیدیته و در مدل SVR به ترتیب متعلق به خواص pH و اسیدیته بود.

کلیدواژه ها

باکتری باسیلوس سوبتیلیس, بینی الکترونیکی, رب گوجه فرنگی, قارچ آسپرژیلوس, قارچ پنیسیلیوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.