بررسی نقش روان نژندگرایی ، باورهای مربوط به درد و راهبردهای مقابله ای در سازگاری با درد مزمن

  • سال انتشار: 1378
  • محل انتشار: مجله دستاوردهای روانشناختی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYC-6-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی اصغری مقدم

عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز ، ایران

چکیده

اصطلاح درد مزمن معمولا برای توصیف دردی غیرسرطانی و مقاوم به درمان به کار می رود که علی رغم درمانهای انجام شده بیش از شش ماه تداوم یافته است . دردهای مزمن برای بسیاری از بیماران مشکلاتی ایجاد می کند که از میان آنها می توان افسردگی ، اضطراب ، کاهش کار و فعالیتهای روزمره ، ناتوانی جسمانی و مراجعه مکرر به مراکز درمانی را ذکر کرد. اما بررسیهای انجام شده نشان داده است که همه افراد دارای درد مزمن به این گونه مشکلات مبتلا نیستند. با توجه به اینکه درد مزمن همواره با اختلال در سازگاری همراه نیست تعیین عوامل موثر بر میزان سازگاری با درد می تواند امکان طراحی روشهای کارآمدی را فراهم آورد تا به کمک آنها بتوان به افرادی که دارای سازگاری نامطلوبی با درد مزمن هستند و یا در معرض خطر ناسازگاری هژستند کمک کرد. در پژوهش حاضر ۱۴۵ بیمار دارای درد مزمن به مدت ۹ ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. در ابتدای مطالعه (خط پایه ) متغیرهای روان نژندگرایی ، شدت درد، خودکفایی مربوط به درد، میزان کنترل بر درد، باور به پایداری درد و راهبرد مقابله ای فاجعه آفرینی به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده سازگاری با درد و افسردگی ، ناتوانی جسمانی ، رفتارهای شکایت از درد و میزان مصرف دارو به عنوان متغیرهای ارزیابی کننده میزان سازگاری با درد مورد سنجش قرار گرفتند. متغیرهای اخیر به مدت ۹ ماه ، هر سه ماه یکبار، اندازه گیری شدند. داده های مطالعه با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چند متغیری سلسله مراتبی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحلیلها نشان داد که پس از کنترل اثرات سن ، جنسیت ، سابقه درد و شدت درد، روان نژندگرایی می تواند شدت افسردگی و شکایت از درد را در طول ۹ ماه پیش بینی کند. پس از کنترل اثر روان نژندگرایی ، بیمارانی که در ابتدای مطالعه میزان خودکفایی بالاتری را در مورد درد خود گزارش کرده بودند در طول مطالعه افسردگی ، ناتوانی جسمانی و رفتارهای شکایت از درد کمتری را گزارش کرده بودند. آن گروه از بیمارانی که در ابتدای مطالعه از راهبرد مقابله ای فاجعه آفرینی به هنگام مواجهه با درد بیشتر استفاده می کردند در فاصله ۳ ماه پس از آغاز مطالعه افسردگی شدیدتری را گزارش کردند. بالاخره بیمارانی که در ابتدای مطالعه میزان کنترل بیشتری را بر درد خود گزارش کرده بودند در فاصله ۳ ماه و ۶ ماه از آغاز مطالعه مصرف داروی کمتری را گزارش کرده بودند. در این نوشتار یافته های فوق و کاربردهای بالینی احتمالی آنها مورد بررسی قرار خواهند گرفت .

کلیدواژه ها

درد مزمن , سازگاری , روان نژندگرایی , باورهای مربوط به درد, راهبردهای مقابله ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.