بررسی روابط بین موضوعی و درون موضوعی انگیزش تحصیلی (خودکارآمدی ، ارزش تکلیف ، هدفهای عملکردگرا، عملکردگریز و تبحری ) در دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان شهر اهواز

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله دستاوردهای روانشناختی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYC-12-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیجه شهنی ییلاق

عضو هیات علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

زهرا بنابی مبارکی

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز

حسین شکرکن

عضو هیات علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

این تحقیق دو هدف عمده را دنبال می کند که عبارتند از: ۱) تعیین روابط بین موضوعی سازه های انگیزش تحصیلی مانند خودکارآمدی ، ارزش تکلیف ، هدفهای عملکردگرا، عملکردگریز و تبحری و پی بردن به این مساله که این سازه ها در یک موضوع تحصیلی چگونه به سازه های متناظر موضوعهای تحصیلی دیگر مربوط می شوند. ۲) تعیین روابط درون موضوعی مربوط به سازه های انگیزشی و بررسی روابط متقابل این سازه ها در چهار موضوع تحصیلی اصلی (ریاضی ، زیست شناسی ، ادبیات و زبان انگلیسی ). برای تحقق بخشیدن به این هدفها پرسشنامه ای با عنوان انگیزش تحصیلی در پنج بعد تهیه و تدوین شد و ۴۳۰ نفر از دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان که به صورت تصادفی از چهار ناحیه آموزش و پرورش شهر اهواز انتخاب شدند آن را برای چهار درس اصلی مورد پژوهش تکمیل کردند. برای بررسی روابط بین موضوعی و درون موضوعی سازه های انگیزشی سه مدل بین موضوعی (مدل الف ، ب و ج ) و یک مدل درون موضوعی مطرح و با تکنیک تحلیل عامل تاییدی مورد آزمون قرار گرفتند. همه سازه های انگیزشی تا اندازه ای هم وابسته به موضوع خاص و هم تعمیم پذیر بودند. البته شدت روابط بین موضوعی سازه های انگیزشی تفاوتهایی با هم داشتند. یک ساختار سلسله مراتبی با عامل سطح دوم کلی (مدل ج )، به طور بسیار موثری روابط بین سازه های انگیزشی را در چهار موضوع تحصیلی اصلی نشان داد. هدفهای عملکردگرا و عملکردگریز در تمام موضوعها همبستگی بالایی داشتند، در حالی که ارزش تکلیف و هدف تبحری در تمام موضوعها همبستگی پایینی را نشان دادند و باورهای خودکارآمدی در تمام موضوعهای تحصیلی همبستگی متوسط و متعادلی با هم داشتند. در بررسی روابط درون موضوعی سازه های انگیزشی ، مشخص شد که روابط مثبت و معنی دار بین این سازه ها در دروس مختلف وجود دارد.

کلیدواژه ها

خودکارآمدی , ارزش تکلیف , هدف عملکردگرا, هدف عملکردگریز, هدف تبحری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.