مطالعه آزمایشگاهی تاثیر سورفکتانت SDS بر تشکیل رسوب آسفالتین در مخزن نفتی اهواز و خطوط لوله جریانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی تازه های پژوهش در صنایع شیمی، نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
  • کد COI اختصاصی: COGRPCONF01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی خدابخشی کرلایی

گروه مهندسی نفت، واحد خارگ، دانشگاه آزاد اسلامی، خارگ، ایران

ولی احمد سجادیان

گروه مهندسی نفت، واحد خارگ، دانشگاه آزاد اسلامی، خارگ، ایران

چکیده

آشفتگی یا بر هم زدن تعادل ترکیبات نفتی موجب رسوب اجزای آلی سنگین می شوند. عواملی مانند تغییر در دما، فشار و ترکیب نفتی (مانند اضافه شدن یک حلال به نفت) نیز می توانند نفت را ناپایدار کنند. رسوب آسفالتین همچنین سبب انسداد لوله مغزی و لوله های انتقال، پرشدگی شیرهای اطمینان در درون چاه شده و علاوه بر این سبب ته نشست مقدار زیاد جامد در تانک های ذخیره می شود. هدف از انجام این پژوهش تاثیر سورفکتانت SDS بر تشکیل رسوب آسفالتین در مخزن نفتی اهواز و خطوط لوله جریانی بطور آزمایشگاهی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن سورفکتانت SDS با غلظت های مختلف (۰ تا ۲ درصد جرمی) به نفت خام رسوب آسفالتین روند کاهشی دارد. نتایج نشان داد که کمترین مقدار رسوب آسفالتین در دبی ۱۵۰۰mL/min مربوط به حالتی است که سدیم دودسیل سولفات (SDS) با غلظت ۲ درصد وزنی عنوان افزودنی به نفت خام اضافه می گردد که در این شرایط درصد رسوب آسفالتین ۴/۷ حاصل شد که نسبت به حالتی که مواد افزودنی اعمال نمی گردد میزان ۱/۷ درصد کاهش رسوب آسفالتین را داریم.

کلیدواژه ها

سورفکتانت، SDS، رسوب آسفالتین، مخزن نفتی، خطوط لوله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.